18 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Utrecht eert Frans Henrichs

IJshockeyclub Utrecht Dragons eert komende zaterdag ijshockeylegende Frans Henrichs. De eerste divisionist opent onder de naam Frans Henrichs Lounge de vernieuwde businessruimte in ijshal De Vechtsebanen.

De opening wordt verricht door de 82-jarige Lidi Jacqueline Henrichs-Weissman, de weduwe van de in 1999 op 77-jarige leeftijd overleden Henrichs. De sportverslaggever gold als een voorvechter van de sport in Utrecht en is de grondlegger van De Vechtsebanen. Hij verwierf nationale bekendheid als verslaggever van Studio Sport. Zijn kenmerkende stem is nog regelmatig te horen op televisie, bijvoorbeeld bij beelden van de legendarische wedstrijd USA - Rusland uit de Olympische Spelen in 1980 in Lake Placid.

Henrichs schreef verschillende boeken over ijshockey en bleef tot zijn dood een promotor van de sport, onder meer via zijn werk voor Eurosport. IJshockey was overigens niet de enige passie van de verslaggever, die onder meer ook de cricketsport, motorsport en het bobsleeën een warm hart toedroeg. De opening van de lounge zal onder meer worden bijgewoond door de Utrechtse loco-burgemeester Harm Jansen, die een shirt van de Utrechtse club overhandigd zal krijgen. Dragons heeft het stadswapen van Utrecht een prominente plek gegeven op het shirt.

De Frans Henrichs Lounge wordt geopend rond de wedstrijd tussen Utrecht en het tweede team van Heerenveen. De club krijgt nog meer hoog bezoek, dankzij een officiële vertegenwoordiger van de Slowaakse ambassade. Deze komt langs vanwege het samenwerkingsverband tussen Utrecht Dragons en de Slowaakse club Duka Trencin. Utrecht werkt bovendien samen met de stichtking Doktor Klaun, een goed doel met activiteiten in Slowakije.