ED utrecht kampioen 0708

30 april 201907:48

Door Joep Meijsen

Utrecht maakt comeback in Eerste Divisie

De kans is groot dat Utrecht komend seizoen weer met een team vertegenwoordigd is in de Eerste Divisie. De selectie en financi√ęn hiervoor zijn bijna rond en oud-Tilburg en -Amsterdam-speler Josh Prudden wordt waarschijnlijk de coach.

Dat meldt AD/Utrechts Nieuwsblad vanmorgen. De terugkeer van Utrecht is een initiatief van de in Utrecht woonachtige Canadees Andrew Trapman en zijn plaatsgenoot Danny Gelder, die afgelopen jaar samen in het team van Amsterdam in de Eerste Divisie speelden.

De opeenvolgende nederlagen van Amsterdam in de Eerste Divisie speelden een rol bij de groeiende gedachte om het ijshockey in de Domstad een impuls te geven. D'at was in januari, na wéér een verlies. We wilden niet meer zo ver reizen en zeiden tegen elkaar: waarom proberen we het niet in Utrecht? We zijn begonnen met het wekken van interesse bij andere spelers. Ha, binnen een week hadden we zo'n beetje een team bij elkaar. Inmiddels zitten we op 22 man, inclusief twee keepers. Het is verbazingwekkend snel gegaan', aldus Trapman in de krant.

Pas later werd daarvoor de samenwerking gezocht met IJCU, de ijshockeyclub in Utrecht. Daar werd het initiatief omarmd, waardoor Utrecht na een afwezigheid van drie jaar komend jaar vermoedelijk weer beschikt over een eerste team in de Eerste Divisie. Utrecht was ook jarenlang op het hoogste niveau actief en bracht enkele van de beste ijshockeyers in de geschiedenis van de sport in Nederland voort. Begin jaren negentig werden twee landstitels gewonnen.

Vorige week werd bekend dat Amsterdam met zijn eerste team terugtreedt uit de Beneliga en vanuit de Eerste Divisie aan een nieuw team gaat bouwen. Afgelopen seizoen werd Eindhoven kampioen in de Eerste Divisie na een finaleserie tegen Groningen. De nieuwe Utrechtse ploeg begint volgende maand al met de zomertrainingen en heeft als doelstelling voor het eerste seizoen het halen van de play-offs.

Foto: Kampioenschap Utrecht in Eerste Divisie 2008, John van Kooten.