11 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Vaarwel, Brehmstrasse

In het ijsstadion aan de Brehmstrasse kan de ijshockeyfan zich nog een liefhebber van een wintersport voelen. De ijskoude wind dringt door de open hoeken het stadion binnen, waar de duizenden fans zich warmen aan topijshockey, worst en bier. DĂŒsseldorf gaat echter mee met de tijd en neemt afscheid van het stadion in ruil voor een multifunctioneel topstadion.

Op 23 november 1935 werd de eerste wedstrijd gespeeld in het stadion. Een ontmoeting met een fors Nederlands tintje. Het betrof namelijk een wedstrijd tussen Amsterdam en Berlijn. Op 2 september 2006 spelen de grote spelers uit de ijshockeygeschiedenis in DĂŒsseldorf tegen een selectie van grootheden van de andere Duitse teams uit het verleden. Daarna gaat het licht aan de Brehmstrasse definitief uit.

Het nieuwe ISS Dome ligt op ongeveer vijf kilometer afstand. De fans van de DĂŒsseldorfer Eislauf Gemeinschaft (DEG) hebben een mooi plan ontwikkeld voor deze afscheidsdag. In de ochtend na de afscheidswedstrijd vindt een mars plaats tussen de oude en nieuwe thuishaven van de Duitse thuisclub. Inmiddels hebben zich 3500 fans opgegeven voor de tocht, terwijl ook veel oud-spelers en junioren van de club zullen meelopen. Omwonenden krijgen enkele dagen van tevoren rood-gele straatversiering cadeau, zodat de straten van de Rijnstad helemaal in de clubkleuren kunnen worden uitgevoerd.

Ruim zeventig jaar was de Brehmstrasse de locatie voor de triomfen en dramaÂs van het ijshockey in DĂŒsseldorf. Het stadion werd in 1944 in de as gelegd bij geallieerde bombardementen. Het was de plek waar in 1967 de eerste Duitse landstitel werd veroverd en de ijsvloer waar vanaf 1990 vier kampioenschappen op rij werden binnengesleept, de absolute glorietijd van het ijshockey in de stad.

Een succes dat in 1996 nog een keer werd overgedaan. Op dat moment bleek echter al dat al deze successen op drijfzand waren gebouwd. Jaren van enorme betalingen onder de tafel, ontduiking van belastingen en financieel wanbeheer bedreigden het voortbestaan van de club. De DEG moest zich gedwongen terugtrekken uit de net opgerichte DEL. Het team deed een stap terug naar de tweede liga.

De fans bleven de club echter trouw in de stad waar ijshockey meer betekent dan welke andere sport dan ook. Twee seizoenen lang speelt de ploeg op het tweede niveau, waarbij gewerkt wordt aan de lange termijn. In 2000 is het dan zover, het kampioenschap in de liga biedt uitzicht op promotie. De comeback verloopt niet altijd even soepel, maar gesteund door de aanhang gaat de club ieder jaar een stukje vooruit. Het afgelopen jaar werd voor het eerst weer de finale om het landskampioenschap bereikt en voor het komende jaar zijn de verwachtingen nog hoger gespannen.

Dat seizoen gaat gespeeld worden in het gloednieuwe ISS Dome. Een 36 meter hoog stadion met een futuristisch uiterlijk, plaats voor 11.500 toeschouwers, 38 business-loges en tweeduizend autoÂs. Aartsrivaal Keulen is daar de tegenstander voor een oefenwedstrijd. De best denkbare tegenstander in DĂŒsseldorf.

Met het nieuwe stadion treedt DĂŒsseldorf toe tot de elite in de Duitse ijshockeyliga, die zich in hoog tempo ontwikkelt tot een liga met moderne stadions in grote steden. Keulen en Hamburg zijn hier de belangrijkste voorbeelden van. Voor wie echter nog geen genoeg kan krijgen van de Brehmstrasse is sinds deze week een full colour boek verschenen, dat voor minder dan dertig euro te koop is bij de shop in DĂŒsseldorf.