31 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

VDT helpt Tijgers aan cup

In Amsterdam is veel veranderd. Een nieuw bestuur, een nieuwe organisatie en een vernieuwde spelersgroep. Wat niet veranderd is, is de honger naar prijzen. In eigen huis legde Amsterdam dankzij een 7-5 zege op Den Haag beslag op de Coupe der Lage Landen.

Amsterdam kreeg het echter niet cadeau in een redelijk gevulde Jaap Edenhal. Den Haag bewees wederom te beschikken over een meer dan competitieve selectie, die de Coupe bijna op een presenteerblaadje aan Tilburg Trappers aanbood. Twee ziedende schoten van Leo van den Thillart in de slotfase bezorgden Amsterdam uiteindelijk toch nog de zege en daarmee de Coupe der Lage Landen.

De treffers van Van den Thillart waren wonderschoon, maar de eerste goal van de avond was de beste. Tyler Middlebrook had naast het doel van Tomas Kalousek al drie pogingen gedaan om de puck bij een medespeler te krijgen. Daarna besloot hij het maar zelf te doen en joeg de puck met een genadeloze backhander in de bovenkant van het net.

Het was een bittere pil voor Amsterdam dat, zonder veel kansen te scheppen, de wedstrijd redelijk leek te controleren. Het verbaaste dan ook niemand dat de hoofdstedelingen al snel weer terugkwamen in de wedstrijd. Robert Jongbloed vuurde het schot af op de weer subliem keepende Brock McGillis, de rebound viel voor de stick van Marcel Kars die eenvoudig kon binnenschieten.

Amsterdam stelde orde op zaken. Niet dus. Binnen enkele minuten van de tweede periode keek de regerende landskampioen en bekerwinnaar aan tegen een 3-1 achterstand. Den Haag beschikt over een aalvlugge en hardwerkende aanval en via Andri Salomonson en Stacy Page werd op basis van enthousiasme een voorsprong genomen, die daarna vol overgave werd verdedigd.

Amsterdam kwam in de slotfase van de periode via een wat gelukkige treffer van Bohuslav Subr weer iets terug in de wedstrijd. Hartogs en Van Leusen scoorden in de openingsfase van de derde periode, zodat Amsterdam weer op voorsprong kwam. Dit was echter louter de opmaat voor een spetterende derde periode. Via Page kwam Den Haag weer op voorsprong. Daarna begon de Leo van den Thillart-show met een prachtig schot in de bovenhoek op de powerplay. Minarech evenaarde hem echter even later, zodat de score weer op gelijke hoogte kwam.

Een overtreding van Dave Stappershoef op Lamonte Polet werd de Hagenezen echter uiteindelijk fataal. Van den Thillart kreeg de puck op maat toegezonden van Bohuslav Subr. Zijn schot was hard, accuraat en moeilijk zichtbaar voor McGillis. Met een 'empty netter' legde Subr daarna definitief beslag op de cup.