WK2013 Ned Roe Goal Ivy

6 februari 201418:18

Door Joep Meijsen

Veel debutanten bij Oranje

Het Nederlands ijshockeyteam begint dit weekeinde de voorbereiding op het WK in Litouwen in Den Haag en Eindhoven. Een reeks jonge spelers krijgt in twee interlands tegen Frankrijk de kans zich te bewijzen op een hoger niveau.

Het zijn de eerste twee interlands van Chris Eimers als bondscoach. Vrijdagavond speelt het Nederlands team om half negen in Den Haag. Een dag later komt Oranje om kwart over acht in actie in Eindhoven. Frankrijk komt met een jeugdige selectie vol debutanten naar Nederland en treft in de tweedaagse wedstrijdreeks een team met nog acht spelers die afgelopen voorjaar brons pakten bij het WK in Oekra√Įne.

Een reeks spelers uit de voorselectie is niet beschikbaar of heeft om een andere reden afgezegd, wat de jonge spelers een kans geeft. Een speler die terugkeert in Oranje is doelman Ian Meierdres die het WK aan zich voorbij liet gaan. Hij keept zaterdag in de wedstrijd in Eindhoven. Op vrijdag staat Martijn Oosterwijk op doel, hij verdedigde het Oranje-doel tijdens het wereldkampioenschap. Deniz Mollen is beide dagen de back-up in de ploeg van Chris Eimers.

Defensief debuteren Boet van Gestel, Olivier Leenders en Kilian van Gorp. Laatstgenoemde werd tijdens het WK U20 Division II Group A in Miskolc gekozen tot beste verdediger van het toernooi. De U20 van Nederland won daar een bronzen plak achter gastland Hongarije en Litouwen. Erik Tummers en Jeffrey van Iersel zorgen voor de routine achterin, terwijl Joy Turpijn en Dax van de Velden vorig jaar hebben laten zien van waarde te zijn voor Nederland.

Aanvallend zorgen captain Diederick Hagemeijer, Kevin Bruijsten, Ronald Wurm en Ivy van den Heuvel voor routine. Terug in het team is Peter van Biezen. De aanvaller van Tilburg speelde in 2012 voor het laatst een WK. De pas 21-jarige Mickey Bastings is ook al bezig aan zijn derde jaar bij het Nederlands team.

Deze spelers worden aangevuld met nieuwkomers als Joey Oosterveld van Heerenveen, Tom Marx en Danny Stempher van Eindhoven Kemphanen en de Trappers Maarten Brekelmans en Julian van Lijden.

Van Lijden, een voormalige jeugdspeler van Nijmegen, doorliep alle jeugdselecties van Oranje, maar vertrok al op jonge leeftijd naar Duitsland. Ook speelde hij al in Oostenrijk en de Verenigde Staten. Op 21-jarige leeftijd is hij terug in Nederland en maakt hij zijn debuut bij het Nederlands team. Dit betekent overigens niet dat hij zijn ambitie om een Duits paspoort te behalen in de koelkast moet zetten.

Mogelijk voegt bondscoach Eimers op het laatste moment nog twee spelers toe aan de selectie. Allebei de wedstrijden zullen live worden uitgezonden door Sportsbroadcasting.nl, dat met drie camera’s gaat filmen.