3 augustus 200500:00

Door [email protected]

Veel geschuif in NHL

Er werd na de lockout een hele nieuwe NHL voorspeld. En dat sloeg niet alleen op een stel nieuwe regels. In een paar dagen tijd zijn tientallen spelers van team gewisseld, waarbij een aantal traditioneel kleinere teams leuke spelers hebben ingelijfd. Een overzicht van de vele transfers.

Maandag al werd Toronto met de nieuwe werkelijkheid geconfronteerd. De Florida Panthers kochten Gary Roberts en Joe Nieuwendijk onder de neus van de Leafs weg uit Toronto. De Panthers legden de spelers een twee-jarig contract van 4,5 miljoen dollar per jaar elk voor. Toronto kon of wilde daarin binnen de nieuwe salarisbeperkingen niet mee gaan.

En Florida haalde nog een leuke speler binnen. Martin Gelinas, held bij de Calgary Flames in 2003-04, tekende ook voor twee jaar bij het Amerikaanse team. Hij zal bijna twee miljoen per jaar gaan verdienen. En met deze drie ervaren spelers krijgt de aanval van de Panthers opeens een heel ander gezicht.

Als grote teams niet ongelimiteerd geld kunnen spenderen, dan krijgen kleinere teams dus een kans grote jongens aan het team toe te voegen. De Atlanta Thrashers kwamen zo dinsdag een contract overeen met center Bobby Holik. De aanvaller zal de komende drie jaar in totaal bijna 13 miljoen dollar opstrijken in Atlanta. En de Thrashers versterken daarmee de aanval, die al uit Ilya Kovalchuk en Dany Heatley bestaat. Een serieuze bedreiging voor de verdediging van elk NHL-team.

Klapper van de week is echter wel het tekenen van Adam Foote bij de Columbus Blue Jackets. De 34-jarige verdediger is de belangrijkste aanwinst in de geschiedenis van de Blue Jackets. Foote heeft twee Stanley Cup ringen en een gouden medaille van de Olympische Spelen in 2002. Met jonge talenten Rick Nash en Nikolai Zherdev voorin, belooft het team sterker naar voren te komen in het nieuwe seizoen. Foote wees een vierjarig contract van 12 miljoen dollar van zijn oude club de Colorado Avalanche af.

Een andere belangrijke transfer van een verdediger is de gang van Chris Pronger naar Edmonton Oilers. De St Louis Blues hadden met Pronger, Keith Tkachuk en Doug Weight al zo'n 20 van de toegestane 39 miljoen dollar aan salaris besteed. Met de transfer komt daar nu ruim zeven miljoen dollar van vrij. Eric Brewer en twee andere spelers gaan van de Oilers naar de Blues.

De Blues verloren dinsdag nog een belangrijke speler. Forward Pavol Demitra tekende een driejarig contract bij de Los Angeles Kings. Daarmee komt het zesjarig verblijf van Demitra in St Louis ten einde. In die periode was hij goed voor 493 punten. Demitra gaat in LA de komende jaren 13,5 miljoen dollar verdienen.

De Calgary Flames hebben het verlies van Martin Gelinas aan de Florida Panthers alweer op weten te vangen. Free agents Tony Amonte en Darren McCarthy tekenden dinsdag contracten in Canada. Amonte moest vertrekken bij de Philadelphia Flyers en McCarthy werd vorige week bij de Red Wings de laan uitgestuurd.

De Philadelphia Flyers deden zelf ook goede zaken op de transfermarkt. Verdedigers Derian Hatcher, Mike Rathje en Chris Therien werden aan de opstelling toegevoegd. Hatcher werd vorige week door de Red Wings afgekocht. Rathje kreeg van de San Jose Sharks geen nieuw contract aangeboden.

De Boston Bruins konden forwards Glenn Murray en Shawn McEachern overhalen naar de Oostkust te komen. Murray speelde de afgelopen drie seizoenen al in Boston; McEachern speelde meest recent in Atlanta maar kwam in 1995-96 ook al uit voor de Bruins.

Dat niet iedereen een nieuw team wil bewijzen Steve Yzerman en Mike Modano. Red Wings captain Yzerman tekende een jaar bij in Detroit. De 40-jarige forward zal in zijn 22e seizoen bij de Red Wings ruim een miljoen dollar gaan verdienen. De 35-jarige Modano tekende voor vijf jaar bij en zal zijn carriere dus waarschijnlijk ook beëindigen in Dallas. Hij werd gezien als een van de meest interessante spelers op de markt voor free agents.