7 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Veranderingen bij Bulldogs

Regerend landskampioen Amsterdam heeft de selectie voor het nieuwe seizoen bekendgemaakt. Deze verschilt aanzienlijk van die van vorig jaar. Opvallend is dat twee importplaatsen worden vrijgehouden voor mogelijke NHL-spelers. Bekendste nieuwkomers in het team zijn Leo van den Thillart (ex-Tilburg), Lamonte Polet (ex-Heerenveen) en Mark Bultje, terug na een kort verblijf in Engeland. De drie topscorers van het afgelopen seizoen zijn er niet meer bij.

De komst van de NHL-spelers hangt af van de situatie in Noord-Amerika. Spelers en clubs hebben daar onenigheid over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst, waardoor het NHL-seizoen mogelijk later begint of zelfs helemaal niet wordt gespeeld. Als de NHL toch aan spelen toekomt, haalt Amsterdam na het Olympisch kwalificatietoernooi twee 'gewone' imports, zo kondigt de club aan.

Amsterdam heeft niet alleen veteranen gehaald, maar ook enkele jeugdige spelers die bij Amsterdam de kans krijgen op het hoogste niveau. Zo komt het volgens velen grootste talent van Den Haag over. Tony Demelinne, de jongere broer van ex-Amsterdammer Manitas, is een vaste waarde bij Jong Oranje en scoorde vorig seizoen veelvuldig voor de kampioensploeg van de Eerste Divisie. Daarnaast komt van Groningen Sjoerd Sijbesma over, een product van de ijshockeyacademie in het noorden en een speler van Nederland onder 18 jaar. Sijbesma trainde afgelopen zomer in Zoetermeer met Tommie Hartogs en Leo van den Thillart en maakte daarbij een goede indruk. Een ander Haags talent vindt ook de weg naar Amsterdam. De 19-jarige Tim den Heijer kwam het afgelopen seizoen uit in de jeugdploeg van het Zweedse Vaxjo Lakers en maakt bij Amsterdam zijn Eredivisie-debuut.

In het doel keert Phil Groeneveld terug. De Nederlands-Canadees speelde twee jaar geleden al voor Amsterdam, maar miste vorig seizoen door een operatie. Zijn back-up is Yordan van Hoegee, die al enkele jaren in deze rol heeft gefunctioneerd.

trappers_vdthillart_300x150.jpg
Van den Thillart komt over van Tilburg

In de defensie komt het import-duo Jason Smith en Trevor Sherban terug. Smith gaat zijn vierde seizoen in bij Amsterdam. Andere nieuwkomers zijn Ray Gallagher, een comeback na een schorsing, en Leo van den Thillart, die met onmin is vertrokken bij Tilburg. Van deze beide spelers was al bekend dat ze naar Amsterdam waren vertrokken. De jeugdige Tim den Heijer completeert de defensie.

Vorig jaar was Tom Hartogs nog een van de leiders in de defensie. Dit jaar wordt de aanvoerder van het nationale team weer als aanvaller geposteerd en neemt hij tevens als coach plaats naast Ron Berteling. De aanval bestaat verder uit 'oud-gedienden' Chris Eimers, Marcel Kars, Doug Stienstra, Simon de Wit en Andri Salomonson. Nieuwkomers in deze linie zijn de Nederlands-Canadees Lamonte Polet, Tony Demelinne, Sjoerd Sijbesma en de uit Manchester teruggekeerde Mark Bultje.

Vorig jaar vertrok Bultje na de bekerfinale naar de Manchester Phoenix om in de buurt van zijn vriendin te zijn, die daar een opleiding tot verpleegkundige volgt. De club Manchester Phoenix heeft echter de deelname aan de Superliga in de UK met een jaar opgeschort, waardoor Bultje op zoek moest naar een nieuwe club. Aan de aanval wordt na de kerst ook nog Kevin Hoogsteen toegevoegd.

bulldogs_schaafsma_300x150.jpg
Schaafsma heeft nog niet getekend

De club meldt dat met Alexander Schaafsma nog besprekingen moeten worden gevoerd over een nieuw contract. Het betreft dan ook een voorlopige selectie. Opvallend is dat de top drie van de topscorerslijst van vorig seizoen niet meer in de selectie van Amsterdam zitten. Andrew Williamson kreeg geen nieuw contract aangeboden, Josh Oort wil zijn geluk in Noord-Amerika beproeven, terwijl ook David Hoogsteen geen deel meer uitmaakt van de selectie van Amsterdam. Casper Swart en Nick de Jong zijn er ook niet meer bij. Zij zijn teruggekeerd naar Nijmegen.