24 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Versterking bij Amsterdam

Amstel Tijgers heeft de Nederlandse-Canadees Kyle Schutte en de 23-jarige Tsjechische verdediger Martin Urbasek aangetrokken. Daarmee versterkt Amsterdam de krappe selectie, die door blessures nog verder was uitgedund. Beide spelers debuteren vrijdag in de wedstrijd tegen Tilburg Trappers.

Dat heeft Amsterdam bekendgemaakt. De 23-jarige Urbasek is volgens Amsterdam een voormalige jeugdinternational van Tsjechië. Hij speelde drie jaar op het hoogste jeugdniveau in eigen land, alvorens hij in de tweede divisie zijn debuut maakte bij HC Olomouc. Twee jaar geleden maakte hij de overstap naar Solleftea HK in Zweden, waar hij in 25 wedstrjden tot vier goals, vijf assists en 64 strafminuten kwam. Wat Urbasek het afgelopen jaar heeft gedaan is niet duidelijk.

Urbasek werd op 29 juli 1982 geboren, is 1,88 meter groot en weegt 82 kilo. Urbasek was de afgelopen weken samen met een Amerikaan op proef bij Amsterdam en kreeg uiteindelijk een contract aangeboden.

De overgang van Kyle Schutte was de afgelopen dagen al uitgelekt. Op de site van de Nederlandse IJshockeybond stond de nationale transfer van Geleen naar Amsterdam woensdag al vermeld. Daarmee krijgt het vertrek van Schutte bij Geleen een vreemde wending. Volgens Eaters was hij in eerste instantie niet meer welkom omdat hij zich niet op tijd terugmeldde in Geleen na een bezoek aan Canada. Later werd zijn vertrek geweten aan privé-problemen, die mogelijk maanden in beslag zouden nemen.

Schutte was vorig seizoen de penaltykoning in de Nederlandse competitie met 174 strafminuten. Hij tekende bovendien nog voor 14 goals en 22 assists. Met zijn uitbundige speelwijze verwierf Schutte zich veel populariteit bij het publiek in Geleen. Dit seizoen hield hij zich vooral met het aantal vechtpartijen in en tekende voor zes goals en zes assists in twaalf wedstrijden. Daarmee was hij vorige week nog de nummer vijf op de topscorerslijst voor Eaters.

Amsterdam kan de beide versterkingen goed gebruiken. De ploeg begon het seizoen al niet met een overdreven brede selectie, maar moest ook nog blessures voor Chris Eimers, Leo van den Thillart en deze week ook Aaron van Leusen incasseren. ÂMet het aantrekken Urbasek en Schutte is een wat bredere basis gelegd waarmee, als het blessureleed van Eimers en Van den Thillart achter de rug is, de toekomst met vertrouwen tegemoet kan worden gezienÂ, meldt de Amsterdamse club.