Bjorn Borgman met de Bennie Tijnagel-Trofee 2019-20
Bjorn Borgman met de Bennie Tijnagel-Trofee 2019-20

21 januari 202112:00

Door Joep Meijsen

Video: Bjorn Borgman wint Bennie Tijnagel-Trofee

Cairox Hijs Hokij-verdediger Bjorn Borgman heeft de Bennie Tijnagel-Trofee gewonnen als de beste jonge speler in de hoogste Nederlandse ijshockeycompetitie.

De 18-jarige Borgman maakte aan het begin van het seizoen 2019/20 de overstap vanuit Amsterdam naar Den Haag. Daar ontwikkelde de jeugdinternational zich al snel tot een belangrijke waarde in de defensie van de ploeg, waarvoor hij onderscheiden wordt met de Bennie Tijnagel-Trofee.

Borgman, die onder het mom van een interview naar De Uithof werd gelokt, volgt Ernesto Klem op als winnaar van de Bennie Tijnagel-Trofee. Hij wordt door gastheer Tim van der Meulen verrast en wordt door zijn coach Chris Eimers via een online verbinding gefeliciteerd. 'Ik ben er blij mee. Ik speel al drie jaar in de Beneliga, maar het laat zien dat ik stappen heb gezet', is zijn eerste reactie.

De Ben­nie Tij­nagel-Tro­fee is genoemd naar het legendarische ijshockeytalent dat al op 15-jarige leeftijd debuteerde in het eerste team van Nijmegen. De technisch begaafde aanvaller speelde tussen 1979 en 2002 in Nijmegen en Rotterdam 595 wedstrijden op het hoogste niveau, waarin hij maar liefst 577 keer scoorde. In 2005 kwam Tijnagel op 41-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven en verloor ijshockeyminnend Nederland een van zijn grootste talenten ooit.

De komende periode worden alle winnaars van de individuele awards van het seizoen 2019-20 bekendgemaakt. Dit gebeurt normaal veel eerder in het seizoen, maar omdat het ijshockey in Nederland dit seizoen vanwege corona grotendeel stilligt is gekozen voor een online uitreiking. Dinsdag werd al de Wim Kuit-trofee voor de meest waardevolle scheidsrechter of lineman uitgereikt aan Jeroen Klijberg.