WK2014 Ned Kaz Juichen Ned

3 september 201516:49

Door Joep Meijsen

Vol programma voor vrouwenteam

Het Nederlands Vrouwenteam begint komend weekeinde aan de voorbereiding op het wereldkampioenschap in Italië en later het Olympisch kwalificatietoernooi. De Oranjevrouwen wacht een intensief programma.

Het Nederlandse vrouwenteam was vorig jaar al dichtbij succes tijdens het WK in China. Alleen Slowakije eindigde boven het team van bondscoach Joep Franke. De intensieve voorbereiding op het kampioenschap speelde ongetwijfeld een rol bij de progressie van de ploeg, die mikt op een plaats in Division I A. Dit moet gaan gebeuren tijdens het komende WK in het Italiaanse Asiago dat gehouden wordt van 4 tot en met 10 april 2016.

Ook voor dit seizoen geldt dat de vrouwen een breed programma spelen, waaronder deelname aan de Eerste Divisie, de competitie een niveau onder de BeNeLiga. Voor het begin van de competitie wordt op zaterdag 5 september een oefenwedstrijd gespeeld tegen het tweede team van Geleen, wordt een dag later in Eindhoven gespeeld tegen het Kemphanen Promotieteam en wacht op zondag 27 september een wedstrijd tegen het Tilburg Promotieteam. Die laatste twee wedstrijden worden op de ijsbaan in Eindhoven gespeeld. Tussendoor zijn er nog trainingen in Eindhoven.

Een aantal speelsters is niet beschikbaar voor (een deel van) het programma van het vrouwenteam als gevolg van internationale verplichtingen. Zo speelt het trio Julie Zwarthoed, Kayleigh Hamers en Zoë Barbier in Zweden voor SDE Hockey. Voor Barbier wordt het haar tweede seizoen daar. Cloë Keijzer heeft onderdak gevonden bij de Solihull Vixers in Groot-Brittannië en Emily Even speelt bij Concordia University in Montreal. Daar staat tegenover dat Bieke van Nes terug is uit Amerika en in Dordrecht gaat spelen.

Opvallend is dat Claudia van Leeuwen deel uitmaakt van de selectie van Den Haag in de BeNeLiga. Van Leeuwen speelde ooit al een periode in de Eredivisie, maar krijgt nu dus een vaste plek op het hoogste niveau. Dat geldt ook voor Bianka Bos, die samen met collega-goalies Tom Barendregt en Jan Willem Groenheijde deel uitmaakt van de selectie van Zoetermeer.

Wanneer en waar het Olympisch kwalificatietoernooi gaat plaatsvinden, is op dit moment nog onduidelijk. De indeling daarvan is afhankelijk van de wereldranglijst na afloop van het WK in Asiago komende april. Het Nederlandse vrouwenteam mag waarschijnlijk in actie komen in augustus of november 2016
.

De selectie voor de oefenwedstrijden:

Goalies: Claudia van Leeuwen (Den Haag), Bianka Bos (Zoetermeer), Lisa Daams (Eindhoven), Fabienne Gooijer

Defense: Myrthe Martens (Geleen), Hilde Huisman (Heerenveen), Britt Wortel (Geleen), Jet Milders (Zoetermeer), Charlotte Kooyman (Dordrecht)

Forwards: Jessie Tegelaar (Zoetermeer), Glynis Barton (Geleen), Savine Wielenga (Amsterdam), Mieneke de Jong (Den Haag), Anne van der Zande (Eindhoven), Nicky Tjin-a-Ton (Utrecht), Larissa Haverkorn (Zoetermeer), Isabelle Schollaardt (Den Haag), Maree Dijkema (Groningen), Mandy Flink (Zoetermeer), Bieke van Nes (Dordrecht)