24 augustus 200500:00

Door [email protected]

Weer versterking Grizzlies

Groningen Grizzlies heeft zich versterkt met verdediger Wade Albert. De Amerikaan komt op try-out basis naar Nederland en zal hier een vaste aanstelling af moeten dwingen. Albert is de vierde nieuwe import voor Groningen.

'Wade is een aanvallende verdediger met goede handen', zegt coach Martin de Wilde over zijn nieuwste aanwinst. 'Tijdens een toernooi in Nijmegen op 11 september krijgt hij de kans zich te bewijzen. Als hij toch niet goed genoeg blijkt te zijn, dan gaan we uitkijken naar een andere defence.'

De 25-jarige Albert speelde vijf seizoenen in de American Collegiate Hockey Assocation (ACHA) voor Weber State University. De ACHA is vergelijkbaar met divisie III in de bekendere NCAA competitie, dus de Amerikaan zou op papier goed mee moeten kunnen in de Nederlandse eerste divisie.

In 119 wedstrijden kwam hij bij Weber State tot een indrukwekkende 80 goals en 132 assists. Hij noemt zichzelf een expert op de special teams. In totaal scoorde hij 24 keer op de powerplay en bereidde nog eens 52 powerplay goals voor. Elk seizoen eindigde hij met een hoge plus/minus rating.

In 2004/05 werd Albert uitgenodigd voor het trainingskamp van HC Alleghe in de Italiaanse Serie A. Volgens eigen zeggen deed hij het daar goed, maar werd tijdens het kamp ziek. Daarop werd hij door de leiding van Alleghe naar huis gestuurd.

Het team van coaches Martin de Wilde en Henk Göbel maakt er geen geheim van kampioensaspiraties te hebben. Eerder trok het team imports Matt Tremblay, Ryan Dudgeon en Adam Blossey aan. De topscorers van vorig seizoen, Juha Kaari en David Bartos, tekenden ook bij.

Op 10 september heeft het team de eerste ijstraining in het Nijmeegse Triavium. Op 11 september volgt het toernooi in Nijmegen, waaraan ook regerend eerste divisie kampioen Zoetermeer Panters deelneemt. In de weken erna volgen wedstrijden tegen Nordhorn, Eindhoven, White Caps Turnhout en Skoda Duindam Den Haag.