NL 2014 Rustdag2 Teamfoto

26 april 201409:16

Door Joep Meijsen

WK Vilnius - Dag 7 Live

Het is D-Day voor Oranje. Weet de ploeg van Chris Eimers zich te handhaven of degradeert het Nederlands team naar wat feitelijk de D-Poule is? De wedstrijd tegen de Roemenen om 12.00 uur Nederlandse tijd gaat op deze Koningsdag bepalen of de vlag van het Nederlandse ijshockey hoog in de mast kan blijven of halfstok moet worden gehangen.

Live audio van de wedstrijd (vanaf ongeveer 11.50 uur)

Het is tot nu toe een zwak WK van Oranje, waarin te veel van de betere spelers zich nog niet of nauwelijks in positieve zin hebben laten zien. De gewoonte om iedere keer op achterstand te komen helpt ook niet, met de twee tegengoals in de openingsminuut tegen de Britten als absoluut dieptepunt. Een overwinning tegen de Roemenen zou ervoor zorgen dat Nederland volgend jaar herexamen mag doen op dit niveau. Verlies zou een afgang met de staart tussen de benen betekenen.

Op het eerste gezicht lijken de Roemenen een te kloppen tegenstander. Ten opzichte van de ploeg die vorig jaar vierde werd in Donetsk zijn liefst twaalf spelers afwezig hier in Vilnius, waaronder bekende namen als Attila Golga, Szabolcs Papp, Szabolcs Szocs en Peter Levente. Gevolg is dat liefst vier spelers die twee jaar geleden nog op het WK U18 in Heerenveen actief waren, nu op het grote WK spelen, terwijl ook de 40-jarige Ioan Timaru weer van stal is gehaald.

Toch mag Oranje de Roemenen niet onderschatten. Anders dan Nederland haalde de tegenstander van vanmiddag al wel een punt in dit toernooi. Tegen de verrassende Kroaten stond de ploeg van de Zweedse bondscoach Kjell Lindqvist lange tijd op voorsprong, om pas na pDoor de deelname aan de internationale MOL Liga, met clubs uit Hongarije en Slowakije, heeft het ijshockey in Roemenie een impuls gekregen. De beste Roemeense ploeg in die competitie, en de regerende landskampioen, Brasov is met zeven spelers hofleverancier in de selectie. Dit is ook de club waar Lindqvist de hoofdcoach is. Voor de bookmakers is Nederland in ieder geval de huizenhoge favoriet. Wie denkt dat de Roemenen winnen krijgt bij Unibet 6,6 keer zijn inleg, wie denkt dat Nederland wint maar 1,28.

Wie goed naar Nederland kijkt, maakt zich echter wel zorgen. Zo is doelman Martijn Oosterwijk niet in de glanzende vorm van vorig jaar toen hij werd gekozen tot beste goalie van het toernooi. Een savepercentage van .850 is onder de maat. Belangrijke spelers als Diederick Hagemeijer, Mitch Bruijsten, Ivy van den Heuvel, Steve Mason en Tony Demelinne haalden nog geen punt en staan dik in de min in de +/-. Slechts een speler van Oranje staat in die statistiek positief, Jordy van Oorschot. Met -7 staat Erik Tummers er het slechtste voor.

De zesde dag van het WK was een rustdag. Oranje maakte de teamfoto, werkte een training af en zocht wat ontspanning. De redacteuren van IJshockey.com brachten een bezoek aan het voormalige hoofdkwartier van de KGB in Vilnius, waar duizenden Litouwers zijn gemarteld of ter plekke gedood in de ijzingwekkende executiekamer. Een indrukwekkend museum waar zelfs een foto hangt van een ijshockeyteam van Litouwers die allemaal naar dezelfde lokatie elders in de Soviet-Unie waren gedeporteerd.

Het contrast met het enorme, hypermoderne winkelcentrum Akropolis is groot. Hier bevindt zich zelfs een complete ijsbaan met horeca erom heen. Hier kan iedereen vrij schaatsen, maar worden ook ijshockeytrainingen voor de jeugd gegeven. Vanaf de muur kijken de twee ijshockeylegendes van het land toe vanaf grote posters, Dainus Zubrus en Darius Kasparaitis. Eerstgenoemde kan Litouwen vanavond in een rechtstreeks duel met Kroatie aan de zilveren medaille helpen.

Dan is het lot van Nederland al bekend. IJshockey.com verzorgt een liveverslag via audio. Videostreams graag melden via de maillink hieronder of via onze Facebookpagina.

Meer foto's van Vilnius >>>

Foto's: Marco Spelten (meer foto's op Facebook)