Final Four2018 Den Haag Heerenveen duel Alan Van Bentem en Postma

15 maart 201818:54

Door Joep Meijsen

Zes redenen waarom Heerenveen kampioen wordt

De finaleserie in de Beneliga tussen Den Haag en Heerenveen begint vrijdag. IJshockey Nederland gaf gisteren een aantal redenen waarom Hijs de titel gaat pakken. Vandaag zes redenen waarom juist Flyers als winnaar uit de best-of-five tevoorschijn gaat komen.

1. Heerenveen heeft de minst gepasseerde defensie

Het is √©√©n van die bekende clich√©s uit de ijshockeysport, zoals ‚Äėwhen you put the puck to the net good things will happen‚Äô. We hebben het over ‚Äėoffense wins games, defense wins championships‚Äô, soms ook wel in de variant ‚Äėoffense wins fans, defense wins championships‚Äô te lezen. Hoe dan ook, volgens deze uitdrukking worden kampioenschappen gewonnen door de ploeg met de beste defensie. Met slechts 57 tegendoelpunten in 24 wedstrijden in de reguliere competitie incasseert Flyers maar 2,38 goals per wedstrijd, tegen Den Haag 2,96.

2. Play-offs zijn anders dan finales

Ok, Heerenveen heeft dit seizoen nog niet gewonnen van Den Haag. In de Beneliga-competitie, de bekerfinale en de finale van de Final Four was Den Haag de sterkere ploeg. In de finale van de Beneliga gaat het echter om een best-of-five, met de eerste drie wedstrijden in vijf dagen. Hier gaat het niet alleen om pieken op een bepaald moment, maar vooral ook om de vraag wie het best hersteld is en klaar is voor de volgende wedstrijd. De laatste keer dat Heerenveen en Den Haag elkaar tegenkwamen in een best-of-five, vorig jaar in de finale van de Beneliga was Flyers de winnaar.

3. De Marco Postma-factor

Marco Postma is inmiddels alweer 34 jaar oud, maar heeft wederom een zeer dominant seizoen met meer dan twee punten per wedstrijd voor Heerenveen. Het is een speler die een wedstrijd kan overnemen en bijna in zijn eentje kan beslissen. Als hij het op zijn heupen krijgt tijdens de serie tegen Den Haag kan hij van dooslaggevende betekenis zijn voor het resultaat in het voordeel van Heerenveen.

4. Vier keer is toch zeker scheepsrecht

Heerenveen staat vanaf vrijdag voor de vierde keer dit seizoen in een finale. In de wedstrijd om Ron Bertelingschaal was Geleen te sterk en in de finales om de beker en het landskampioenschap Den Haag. De ploeg van coach Mike Nason heeft te veel kwaliteiten in huis om dit seizoen zonder prijzen af te sluiten. Het zou ook voor het eerst zijn sinds het begin van de Beneliga.

5. Flyers kan spelen als de underdog

Heerenveen begon het seizoen als de absolute topfavoriet voor de hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey. Flyers won vorig seizoen drie hoofdprijzen en begon met een vrijwel ongewijzigde selectie aan het nieuwe seizoen. Die rol van favoriet is door het geweldige seizoen van Den Haag een beetje verdwenen en daarmee ook de ruk die bij de favorietenrol hoort. Flyers kan daardoor mogelijk wat ontspannener aan de wedstrijd beginnen. Ook moest Flyers tegen Amsterdam en Luik harder werken voor zijn plek in de finale dan Den Haag. Dat kan ook nog een rol spelen op spannende momenten tijdens de finaleserie.

6. En dan is er nog Sjoerd Idzenga

Dat Heerenveen de minst gepasseerde defensie had in de Beneliga is vooral ook de verdienste van Sjoerd Idzenga. De inmiddels 29-jarige doelman uit de eigen jeugdopleiding van Heerenveen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van de beste goalies van Nederland en in de nationale ploeg was hij de afgelopen twee jaar dan ook een vanzelfsprekende keuze. Idzenga liet vorig jaar in de play-offs zien in een serie op zijn best te zijn en Heerenveen zal op hem rekenen om hetzelfde voor elkaar te boksen.