23 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Zes refs voor de Eredivisie

Het scheidsrechterskorps voor de Eredivisie bestaat dit jaar uit zes referees. Daarnaast zullen enkele referees uit de eerste divisie een kans krijgen op het hoogste niveau en staat er een uitwisseling met België op stapel.

t blijkt uit antwoorden van Referee in Chief Noud van Berkel op vragen van ijshockey.com. In de Eredivisie zullen vooral Van Baast, Bakker, Bergman, De Brabander, Passchier en Rhyno de fluit hanteren. De meeste gezichten komen de Nederlandse ijshockeyfans al enkele jaren bekend voor. Alleen de op 31 oktober 1961 geboren Earl Rhyno is relatief nieuw. De Canadees floot vorig seizoen zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. De ervaren referee is general manager bij de Nederlandse vestiging van een Canadees bedrijf in Born.

Naast Rhyno zullen er nog meer nieuwe gezichten op het ijs staan. 'Veel personen (9) die vorig jaar actief waren op de twee hoogste niveaus zijn afgehaakt. Onder hen een aantal talentvolle jongeren, maar ook ervaren personen zoals bijvoorbeeld Denis den Boer en Patrick Frontroth', aldus Van Berkel. Via een gestructureerd plan wordt de komende jaren gewerkt aan een doorstroom van clubscheidsrechters naar een hoger niveau.

Tijdens de Coupe der Lage Landen zal gedurende de eerste drie weken een uitwisseling plaatsvinden tussen officials uit Nederland en België. Van Berkel: 'Bij een onderlinge wedstrijd tussen Belgische ploegen zullen een Nederlandse scheidsrechter, een Nederlandse linesman aangevuld met een Belg de wedstrijden gaan leiden. Bij onderlinge wedstrijden tussen Nederlandse teams gebeurt hetzelfde maar dan met een Belgische scheidsrechter en een Belgische linesman.' De uitwisseling zal nauwlettend gevolgd worden door de scheidsrechterscommissies uit beide landen, waarna uit een evaluatie moet blijken of er een vervolg gaat plaatsvinden.

Coördinator
Vanaf dit seizoen zijn alle clubs in Nederland verplicht een scheidsrechterscoördinator aan te stellen. Deze wordt onder meer verantwoordelijk voor de werving van clubscheidsrechters, het coördineren van lokale opleidingen, begeleiding van jeugdscheidsrechters en het toewijzen van wedstrijden. Afgelopen zaterdag was er een eerste landelijke bijeenkomst. 'Een zeer positieve bijeenkomst, waarbij enthousiasme, inzet en inbreng vanuit de clubs de boventoon voerden', stelt Van Berkel.

Aankomende zaterdag is er in Eindhoven een landelijke opleidingsdag voor clubscheidsrechters. Inmiddels hebben zich al bijna vijftig mensen aangemeld, zodat de scheidsrechterscommissie overweegt een tweede opleidingsdag te organiseren.

Ook komen er weer bijeenkomsten tussen de coaches uit de Ere- en Eerste Divisie en de scheidsrechters. Deze werden de afgelopen jaren ook al georganiseerd in een poging de communicatie te verbeteren.