7 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Zoetermeer wint topper

De eerste topper in de Eerste Divisie is gewonnen door Zoetermeer Panters. In de eigen hal waren de Panters met 3-1 te sterk voor Groningen, waardoor Zoetermeer de koppositie in de Eerste Divisie overneemt. Het Eerste Divisie-overzicht.

De wedstrijd tussen Groningen en Zoetermeer was er eentje waar beide teams al langere tijd naar vooruit keken. De beide ploegen stonden samen redelijk souverein aan de kop in de Eerste Divisie, waarbij slechts 1 puntje beide teams scheidde. Robert van Yperen maakte enkele weken geleden vanwege 'prive redenen' de overstap van Den Haag naar Zoetermeer. Na een kwartier spelen bracht hij voor driehonderd toeschouwers de Panters op voorsprong. Zijn tweede treffer in vier wedstrijden in het shirt van de panters.

Groningen beschikt met David Bartos en Juha Kaari over twee spelers die gezamenlijk al 33 keer hebben gescoord, dit seizoen. Het duo is ruwweg goed voor drie goals per wedstrijd. Zoetermeer slaagde er echter in om het Groningse koningskoppel van de scoresheet te houden. In de tweede periode greep Zoetermeer definitief de macht over de wedstrijd. Na 43 seconden scoorde Daniel Bood op aangeven van Robert van Yperen. Twaalf minuten later was het de topscorer in de Eerste Divisie, Manitas Demelinne, die met zijn zeventiende goal van het seizoen de ontmoeting besliste.

Robert Eefting deed aan het slot van de tweede periode nog wel iets terug namens de Grizzlies, maar dit kon niet voorkomen dat Groningen de tweede nederlaag van het seizoen leed.

Eindhoven - Tilburg
Winnen is niet iets wat Tilburg Trappers niet al te vaak doet dit seizoen. In een wedstrijd boordevol straffen waren drie treffers in de laatste vier minuten echter voldoende om Eindhoven te kloppen. Scheidsrechter Earl Rhyno moest liefst 116 strafminuten uitdelen, inclusief game misconduct straffen voor Dennis Willemse van Eindhoven en Bart Donders van Tilburg.

De scorers in Eindhoven hadden het er maar druk mee. Het duurde echter tot in de derde periode voordat ze eindelijk iets konden invullen in de score-kolom. Dennis Donders zat het restant van een straf uit de tweede periode uit toen Joep Keeris op aangeven van Didier Vaeyens en Perry Muller von Czernicki raakschoot.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Eindhoven tot vier minuten voor tijd Robbert Maas de gelijkmaker binnenprikte. Diezelfde Maas scoorde 52 seconden voor tijd wederom op de powerplay de 1-2, zodat Mark Donders de wedstrijd met een empty net-goal op de buzzer kon afronden.

Dordrecht - Utrecht
De Lions en de Dragons maakten er een doelpuntrijke wedstrijd met een bizar scoreverloop van. Via Kees Slagmolen, Alex Uittenbosch, Stefan Collard en Clinton Voorn scoorde Utrecht in de eerste doorgang vier keer, terwijl Dordrecht alleen via Jeroen Beulink op de powerplay iets terug kon doen.

Daarmee had Utrecht echter het grootste deel van zijn kruit verschoten zo bleek. Halverwege de ontmoeting scoorde Joop Visser namens Dordrecht, waarna Jorne Kloots en Alex van Vught zijn voorbeeld volgden en de stand weer in evenwicht brachten. Via Jeroen Beulink, met zijn zesde treffer van het seizoen, kwam Dordrecht in de tweede periode zelfs op voorsprong. Een positie die ze niet meer uit handen zouden geven.

Alleen Stefan Collard wist nog het net te vinden voor Utrecht in de slotperiode, maar Jorne Kloots (2) en Stefan de Gruiter zorgden ervoor dat de zestig aanwezige toeschouwers uiteindelijk een ruime 8-5 zege voor de thuisclub te zien kregen.

Utrecht - Eindhoven
Eindhoven had een zware wedstrijd tegen Tilburg in de benen, Utrecht een nederlaag tegen Dordrecht, maar het was de ploeg uit de Domstad die zich hiervan het snelst wist te herstellen. Voor 250 toeschouwers wonnen de Dragons met liefst 7-1. Johnny Larsson toonde weer eens aan dat hij nog altijd makkelijk het net kan vinden. Hij was goed voor drie goals en twee assist. Ook ' good olds' Ruud Molenaar en Stefan Collard wisten het net te vinden, terwijl ook Kees Slagmolen en Alex Uittenbosch wisten te scoren.

Utrecht toonde zich vooral zeer succesvol op de powerplay, iets waarvoor ze meer dan voldoende mogelijkheden kregen. Eindhoven liep voor de tweede keer in twee wedstrijden tegen meer dan vijftig strafminuten aan. De enige goal namens Utrecht werd gescoord door John Kolen.