PJH 4864 1280x853

30 december 201723:22

Flyers op voorsprong in halve finale

Heerenveen Flyers heeft de eerste stap gezet richting de bekerfinale. In eigen huis won Flyers met 6-3 van Eindhoven Kemphanen. Adam Bezak en Marc Nijland scoorden beiden tweemaal.

UNIS Flyers Heerenveen - Dolphin Eindhoven Kemphanen

Eindhoven moest het in Thialf doen zonder een paar belangrijke spelers. Perry Muller von Czernicki en Lucca Kluijtmans ontbraken terwijl Roderick van den Hout nog geschorst is.

Ook in de beginfase was er meer pech voor Kemphanen. In de tweede minuut viel de gelukkige openingstreffer voor de thuisploeg. Een ogenschijnlijk ongevaarlijke inzet van Marc Nijland verdween via de binnenkant van het been van Deniz Mollen in het doel van Kemphanen. Heerenveen nam gretig gebruik van deze meevaller en domineerde de wedstrijd in het eerste kwartier. Tony Demelinne kreeg in de derde minuut al een dot van een kans maar stuitte op Mollen.

Na negen minuten kreeg Eindhoven de eerste grote kans. De puck kwam wat gelukkig bij Angelo van Hulten maar zijn schot was uitstekend. Sjoerd Idzenga toonde echter zijn klasse door met een mooie reflex de puck met zijn legguard te keren.

In de twaalfde minuut viel de tweede Friese treffer. Een schot van Tobie Collard kwam terug via de boarding en Rick Neef reageerde attent en wipte de puck in het doel: 2-0. Meteen daarna maakte Marc Nijland er 3-0 van nadat Flyers de puck veroverde in het aanvalsvak. Valentijn Bouten bediende Nijland met een uitstekende pass en Nijland rondde keurig af.

PJH 4770 1280x853

Slap einde eerste periode Flyers

Eindhoven Kemphanen kreeg in de laatste vijf minuten van de eerste periode een aantal enorme kansen. Zowel Mike Verschuren als Damian Kluijtmans kwamen na een breakaway oog in oog met Idzenga maar beide Kemphanen scoorden niet.

Na de pauze kon Eindhoven geen vervolg geven aan dat momentum uit de slotfase. Halverwege de tweede periode kwam Flyers op 4-0. Eindhoven verspeelde de puck te simpel in eigen vak waarna Marco Postma zijn lijngenoot Adam Bezak op maat bediende.

PJH 4702 1280x853

Comeback Kemphanen

In het tweede deel van de wedstrijd vielen er veel straffen aan beide kanten. Eindhoven profiteerde het meest van deze situatie. De ploeg van Larry Suarez scoorde in de 36e minuut de 4-1. Mike Verschuren besloot een solo met een fraaie backhander. Die inzet glipte langs Idzenga en Nick Verschuren gaf daarna het beslissende zetje.

De derde periode begon met een hoofdrol voor Deniz Mollen. De Eindhovense goalie hield zijn ploeg met twee fantastische saves in de wedstrijd. Na vijf minuten zag Mollen aan de andere kant de 4-2 vallen. Boris Sevo schaatste goed mee bij een Eindhovense uitbraak. Kayo van Zoest vond Sevo met een bekeken pass en de jonge verdediger nam dankbaar gebruik van de kans.

Zeven minuten voor tijd slonk de marge van Heerenveen naar 1 doelpunten. Na een rommelige situatie voor het doel van Idzenga, scoorde Nick Verschuren met een mooie backhander de 4-3. Flyers leek op dat moment het hoofd te verliezen, de goal van Verschuren viel ook met twee Kemphanen meer op het ijs.

Niet lang na de 4-3 kreeg Kemphanen wederom een powerplay maar ditmaal wist Flyers het doel schoon te houden. Twee minuten voor tijd viel de beslissende vijfde treffer voor Flyers. Brent Janssen vond Ronald Wurm met een prachtige pass vanuit zijn eigen verdedingsvak. Wurm klopte daarna op fraaie wijze Deniz Mollen. Daarmee was het verzet van Eindhoven gebroken. Adam Bezak liet al snel de 6-3 noteren.

Woensdagavond is de tweede wedstrijd in Eindhoven.

Foto's: Pieter-Jord Hovenga