11 oktober 200500:00

Door Remco

1e Divisie start met 'bang'

Net als in de Eredivisie vonden er ook een aantal verrassingen plaats in de Eerste Divisie van het vaderlandse ijshockey. Vooral het selectieteam van de Tilburg Trappers baarde opzien door de Utrecht Dragons te verslaan. Koploper en topfavoriet Zoetermeer won nipt de eerste wedstrijd in en tegen Dordrecht.

Tilburg Trappers Selectieteam Ă‚ Utrecht

Op vrijdagavond werd het nieuwe seizoen geopend in Stappegoor. Tilburg klopte de verliezend finalist van vorig seizoen met 5-3. Tilburg kwam goed uit de startblokken mede dankzij twee vroege straffen voor Utrecht. De eerste goal werd gemaakt toen er nog maar drie Utrechters op het ijs stonden. Ivy van den Heuvel wist te profiteren met de eerste treffer en Dennis Donders verzilverde daarna de powerplay tegen vier Utrechters.

Het duurde tot de tweede periode voordat Utrecht wat kon terugdoen. Nadat Joeri Dielhoff en Diederick Hagemeijer de stand op 4-0 hadden gebracht, scoorden Kees Slagmolen en nieuwkomer Robert van Laarhoven de aansluitingstreffers voor de Dragons. Het mocht niet baten, want in de derde periode was het opnieuw Diederick Hagemeijer die zijn tweede goal noteerde, en daarmee de stand op 5-2 bracht. De powerplaygoal daarna van Johnny Larsson was slechts voor de statistieken.

Groningen Ă‚ Tilburg Trappers Selectieteam

In een wedstrijd vol spanning en strafminuten zorgde Tilburg bijna voor de tweede opzienbarende overwinning. De Grizzlies uit Groningen begonnen nochtans zeer sterk en namen dankzij goals van Robert Eefting en Martin de Wilde een 2-0 voorsprong. De eerste periode werd ontsierd door maar liefst 74 strafminuten. Scheidsrechter Debbie Hengst gaf onder andere een game misconduct aan Ugur Mete van Tilburg en een tien minuten misconduct aan David Bartos van Groningen.

Tilburg kwam toch op gelijke hoogte. Goals van Onur Mete in de eerste periode en van Joeri Dielhoff in het begin van de derde periode brachten beide teams weer op gelijke hoogte. Enkele minuten voor tijd was het dan toch Groningen dat de winst pakte. Op aangeven van Adam Blossey en Jacco Borger maakte Matt Tremblay de beslissende 3-2.

Eaters Geleen Youngstars Ă‚ Eindhoven

Ook Geleen en Eindhoven maakten er een spannende avond van. Er was een overtime voor nodig om een winnaar uit te roepen. De eerste periode was voor Geleen en via Pascal Vijgen en Bas-Jan van Roekel kwamen de Limburgers op een 2-0 voorsprong.

Pas in de derde periode bij een 4-1 achterstand kwamen de IJsbrekers op stoom. Mede dankzij twee goals van Didier Vaeyens vochten de Eindhovenaren zich terug naar 4-4.

De wedstrijd werd door Geleen beslist in de overtime, na de reguliere speeltijd bleef de stand steken op 5-5. Eindhoven leek de beste papieren te hebben toen Geleen een bench minor penalty kreeg van scheidsrechter Beks. Maar op aangeven van Bastiaan Claassens wist Tim Rams shorthanded de 6-5 te noteren en daarmee de eerste overwinning voor Geleen veilig te stellen.

Dordrecht Ă‚ Zoetermeer

Tenslotte de ouverture van Zoetermeer, de kampioen van vorig seizoen. De Panters begonnen erg vertrouwd en namen snel een 2-0 voorsprong dankzij twee goals van Robert van Yperen. Nog voor het einde van de tweede doorgang stond de wedstrijd op zijn kop. Jeroen Beulink en Joop Visser troffen beide tweemaal het doel en gaven daarmee de Lions een sensationele 4-2 voorsprong.

In de derde periode wist Zoetermeer alsnog zaken op orde te stellen. Routinier Manitas Demelinne trok de kar door tweemaal te scoren. De gamewinning goal kwam vijf minuten voor tijd van de stick van Mika Aleksi Rautiainen op assist van Manitas Demelinne. Matchwinner Rautiainen is Ă©Ă©n van de nieuwe aanwinsten van Zoetermeer, de Fin viel vorig jaar net buiten de boot bij Den Haag en is nu opgepikt door het nabijgelegen Zoetermeer.