31 december 200400:00

Door Joep Meijsen

2004: De positieve terugblik

Het jaar 2004 kan nauwelijks een Ă©cht goed ijshockeyjaar worden genoemd. Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd 2004 gekenmerkt door te veel onenigheid, chaotische ontwikkelingen en sportieve teleurstellingen. Toch kan de afgelopen jaargang niet helemaal worden bestempeld als een verloren jaar. IJshockey.com zoekt naar de lichtpuntjes in een bewogen jaargang.

Het is heel makkelijk om een negatief verhaal te schrijven over de ontwikkelingen in het Nederlandse ijshockey gedurende de afgelopen twaalf maanden. Ingrediënten genoeg voor een zuur verhaal. De Olympische uitschakeling van Oranje bijvoorbeeld. De wankele financiële basis van de meeste clubs, zoals die door de acute ademnood van Amsterdam weer is blootgelegd, is ook een ontwikkeling die zorgen blijft baren.

De manier waarop Eaters Geleen de onderling afgesproken limiet op het aantal buitenlanders opblies verdiende ook al geen schoonheidsprijs, terwijl de onenigheid tussen Amsterdam en Tilburg rond veteraan Dave Livingston veel weg had van een slechte soap uit de pretfabriek van Endemol. Tel daar de nog niet opgeloste problemen tussen bondscoach Theo van Gerwen en een deel van de Oranjeselectie bij op en we hebben een kant-en-klaar recept voor een artikel vol donder en bliksem.

Op de grens van de oude en de nieuwe jaargang, op een grijze en grauwe vrijdagmiddag, is het een aanzienlijk grotere uitdaging op te zoeken naar lichtpuntjes in de duisternis die het Nederlandse ijshockey al te lang in zijn greep houdt. Hier volgt een overzicht (in willekeurige volgorde) van de meest positieve zaken die in het Nederlandse ijshockey in de afgelopen jaargang zijn gebeurd en die hoop geven voor de toekomst.

  • De terugkeer van Den Haag en Nijmegen in de Eredivisie hebben van de competitie op het hoogste niveau weer een meer volwaardige liga gemaakt. De trend waarbij jaarlijks teams afhaakten lijkt hiermee een beetje gekeerd. Beide teams leggen op hun eigen manier een basis die perspectief biedt voor de toekomst, al moet nog veel werk worden verricht om deze toekomst ook op de langere termijn vast te houden.
  • De comeback van Zoetermeer in de Eerste Divisie zet deze ijshockeystad weer op de kaart. In stilte is de afgelopen jaren de basis gelegd en met het inzetten van een meer dan competitief eerste team wordt de volgende stap gezet in een meerjarenplan. Daarmee volgt Zoetermeer een beetje in het voetspoor van Groningen, dat vorig jaar terugkeerde in de Eerste Divisie en dit jaar meespeelt om de prijzen. Andere clubs zouden er goed aan doen om deze voorbeelden te bestuderen en te volgen.
  • Door de mindere financiĂ«le basis van een aantal clubs en de Challenge Cup heeft een record aan jonge spelers de kans gekregen om te ruiken aan het ijshockey op het hoogste niveau. Een nieuwe generatie kreeg zo de afgelopen maanden de kans om zich te etaleren en te tonen dat er in Nederland best talent aanwezig is om de komende jaren mee te bouwen. Natuurlijk verdwijnen een aantal jonge spelers naar de bank of een tweede team om plaats te maken voor meer ervaren spelers of kersverse buitenlanders, maar het visitekaartje is afgegeven. Veel van deze spelers hebben op de verschillende ijshockeyscholen gezeten en/of hebben de verschillende ijshockeykampen van de IIHF en de NIJB bezocht.
  • De bekerfinale van het afgelopen jaar was vrijwel volledig te zien bij de NOS, met een kijkerspubliek van meer dan een miljoen. Zoals ook de kijkcijfers van Olympisch ijshockey en de goede verkoop van computerspelletjes rond ijshockey bewijzen, is het grote publiek onze flitsende sport nog niet vergeten. Het is aan de bond en de clubs om dit sluimerende potentieel te benutten voordat het te laat is. Eindelijk een gezamenlijke marketingstrategie en de aanstelling van een mediamanager zouden hiervoor een goed startpunt zijn.
  • Misschien wat vergeten naar aanleiding van de Olympische uitschakeling, maar Oranje leverde eerder dit jaar in Noorwegen een puike prestatie door beslag te leggen op de derde plaats bij het wereldkampioenschap Division I. Oranje toonde hier aan met goed spel mee te kunnen doen met de globale subtop in de wereld. Dit biedt perspectief voor het wereldkampioenschap zoals dat komend jaar in Eindhoven wordt gehouden. Als gekozen wordt voor een goede mix van ervaren rotten en jonge honden kan hier de basis worden gelegd voor de toekomst van Oranje met een klein kansje op spectaculair succes.
  • De spelers van nu zetten zich actief in voor de toekomst van de sport. De herlancering van Nijmegen als de Emperors was waarschijnlijk nooit van de grond gekomen zonder de inzet van iemand als Marc Visschers. Chris Eimers en Tommie Hartogs zijn actief betrokken bij de reddingsoperatie in Amsterdam. Het ijshockey in Nederland zal niet gauw een impuls van buiten krijgen, waardoor inspiratie voor verbetering van binnenuit zal moeten komen. De betrokkenheid van de spelers zelf is daarbij onontbeerlijk. Te veel bestuurders hebben de afgelopen jaren aangetoond dat het niet bij hen vandaan zal komen.

Kortom, wie goed kijkt, kan nog genoeg lichtpuntjes ontdekken. Naar alle waarschijnlijkheid heb ik er zelfs nog een aantal overgeslagen. Ook zal niet iedereen het met bovenstaande punten eens zijn, maar dat is het plezierige van een opinieverhaal. Voor IJshockey.com was de afgelopen jaargang in ieder geval een bijzonder succesvolle, met voor het derde jaar op rij een verdubbeling van het aantal bezoekers en pageviews. Speciale projecten rond het bekerweekeinde, het WK in Noorwegen en het Olympisch Kwalificatietoernooi in Polen waren daarbij enkele van de hoogtepunten.

We willen alle bezoekers, sponsoren, tipgevers en medewerkers van IJshockey.com bedanken voor de steun die we het afgelopen jaar hebben mogen ontvangen. We wensen alle ijshockeyliefhebbers dan ook een spetterend, gelukkig, succesvol en vooral ook positief 2005 vol koud vuur toe.