31 oktober 200800:00

Ackers leidt Devils naar zege

Nijmegen Devils heeft belangrijke zaken gedaan in de jacht op een plek in de halve finale. De ploeg van coach Frank Gentges won in Den Haag met 2-5. Goalie Boris Ackers was de held aan Nijmeegse zijde.

de eerste twintig minuten leek Nijmegen ver verwijderd van een overwinning in de Uithof. De bezoekers speelden een belabberde eerste periode maar HYS wist slechts twee keer te profiteren. In de vijfde minuut opende HYS de score via een treffer van Josh Mizerek. Nijmegen kwam anderhalve minuut later al op gelijke hoogte. Levi Houkes was trefzeker tijdens de eerste powerplay voor Nijmegen. Voor de pas 17-jarige Houkes was dit zijn vijfde goal van het seizoen. Nijmegen wist in de eerste periode de schade te beperken tot 2-1. De tweee Haagse treffer viel na veertien minuten. James Easter verlengde een schot van Duncan Dalmao en liet daarmee Boris Ackers kansloos.

In de tweede periode zou diezelfde Ackers uitgroeien tot de man van de wedstrijd. Vooral in een tweetal 1 tegen 1 situaties maakte Ackers indruk op de 700 toeschouwers in Den Haag. HYS kwam slap uit de kleedkamer wat uiteindelijk de ommekeer betekende in de wedstrijd. Al in de eerste minuut na de pauze lag de gelijkmaker in het Haagse doel. Bradley Smulders kreeg vlak voor de neus van Tim Knudsen de puck aangespeeld en omspeelde Knudsen daarna eenvoudig: 2-2.

Twee minuten na de treffer van Smulders, ging Knudsen opzichtig in de fout. Een houdbaar schot van de Duitser Stephan Kreuzmann glipte door de uitrusting van Knudsen. HYS kreeg daarna kansen op de gelijkmaker maar faalde in de afwerking. Overigens speelde Nijmegen in de tweede periode een stuk beter en liet het zien waarom de ploeg bovenaan staat in de bekercompetitie. Toch kreeg HYS weer wat grip op het spel na de twee treffers maar miste duidelijk afmakers als Matt Reid en John Hecimovic. Aan het einde van de tweede periode nam Devils een voorschot op de zege door opnieuw toe te slaan gedurende een powerplay. Knudsen wist in eerste instantie nog een schot van Adam Gebara te keren maar de rebound was voor Greg McCarthy: 2-4.

Nijmegen wist in de laatste periode de voorsprong redelijk simpel vast te houden. Zes minuten voor tijd kreeg HYS opeens een uitgelezen kans om terug in de wedstrijd te komen. Jeff Smith trok aan de noodrem om de doorgebroken Alan van Bentem te stoppen. Het daaropvolgende penalty shot was echter niet besteed aan Jan-Jaap Natte. Afgelopen dinsdag scoorde Natte nog een penalty shot tegen Heerenveen maar dit keer stond de paal een nieuw succes in de weg.

Het duel werd in de 58e minuut definitief beslist door Nijmegen. Een uitbraak met Akim Ramouk, Levi Houkes en Jason Baclig werd door laatstgenoemde afgemaakt. Tim Knudsen stopte eerst nog een inzet van Houkes maar de rebound was een prooi voor Baclig.

Nijmegen blijft door de winst aan kop met 23 punten uit 10 wedstrijden. Devils heeft een voorsprong van vijf punten op de nummer twee Tilburg. Trappers heeft echter wel twee wedstrijden minder gespeeld. Den Haag vinden we terug op de derde plaats met evenveel punten als Tilburg maar met een wedstrijd meer gespeeld. Morgenavond mag Den Haag weer aan de bak in Utrecht, voor Nijmegen zit het weekend qua ijshockey erop. De Nijmegenaren komen pas weer op 14 november in actie tegen Amsterdam.