31 december 200500:00

Door Joep Meijsen

A'dam houdt serie levend

Amsterdam heeft de tweede halve finalewedstrijd tegen Heerenveen met 4-0 gewonnen. Daarmee dwingt de ploeg van Ron Berteling een derde beslissende ontmoeting af waarin wordt beslist wie het in Eindhoven mag opnemen tegen Tilburg Trappers.

Bijna vierhonderd toeschouwers hadden zich door de sneeuw heen naar de Jaap Edenhal begeven. Zij zagen een doelpuntloze eerste periode. Beide ploegen stonden verschillende keren met een man meer op het ijs, maar konden hier niet van profiteren. Dit was aan Heerenveense kant vooral te danken aan de uitstekend keepende Marcel Nijland.

Pas toen Marco Postma door scheidsrechter Robbe halverwege de wedstrijd Marco Postma naar de strafbank stuurde, brak Amsterdam de wedstrijd open. Marcel Kars verzorgde de assist en veteraan Alexander Schaafsma bracht de Tijgers verdiend op voorsprong.

Amsterdam was grote delen van de wedstrijd heer en meester op het eigen ijs en deelde vlak voor het einde van de tweede doorgang nog een mokerslag uit aan de Flyers. Jan-Jaap Natte scoorde op aangeven van Bohuslav Subr.

Heerenveen slaagde er in het restant van de ontmoeting eigenlijk nauwelijks in om een echt offensief te ontwikkelen. Powerplay-goals van Leo van den Thillart en Aaron van Leusen stelden de zege in de derde doorgang veilig voor Amsterdam.

De uitslag is goed nieuws voor de penningmeester van Heerenveen. De beslissende wedstrijd in de serie wordt woensdagavond gespeeld in Thialf. Die wedstrijd begint om 19.30 uur.