2024iihf IB

WK Mannen 2024 Vilnius Litouwen

Martijn Oosterwijk in actie tijdens het WK in Vilnius Litouwen
Martijn Oosterwijk in actie tijdens het WK in Vilnius Litouwen

29 april 202410:56

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

TWEE WEDSTRIJDDAGEN IN VILNIUS

In een stadion voor 8.000 mensen zijn de Nederlandse supporters in de eerste wedstrijden makkelijk te vinden. Vaak te herkennen aan een oranje kledingstuk. Als voorzitter, geef ik die mensen een hand en heet ze welkom. Een enkele keer verstaat iemand me dan niet. Blijkt het een Oekra√Įnse of Litouwer te zijn. Die vinden oranje gewoon een mooie kleur. Maar ook die zijn welkom bij de wedstrijden van Nederland.

Supporter van Oranje

E√©n van die mensen in oranje heb ik gevraagd ‚Äėeen stukje‚Äô te schrijven over het WK tot nu toe. Waarom niet? Supporters kleuren een wedstrijd. In dit geval ook als verslaggever. Hoe mooi is dat. Hieronder het verslag van een supporter bij het WK in Vilnius.

Als fervent ijshockeyfan besloot ik een weekend naar Vilnius af te reizen om Nederland te zien deelnemen aan de IIHF Divisie 1B Wereldkampioenschappen.

Litouwen is een geweldige gastheer en Vilnius is een prachtige stad die het ontdekken waard is. De andere deelnemende landen zijn China, Estland, Nederland, Spanje en de favoriet om te winnen, Oekra√Įne.

Het Nederlandse team kwam afgelopen donderdag aan in Vilnius, zodat het team de tijd had om zich vertrouwd te maken met de Arena en een keertje te trainen voor de start van de eerste wedstrijd op zaterdag.

De wedstrijd tegen China begon om 12:30 lokale tijd. Zonder de steun van een aantal belangrijke spelers kwam de ploeg de eerste periode met 0:0 gelijk door. Na een doelpunt tegen te hebben gekregen in de tweede periode, begon de ploeg aan de derde periode met de hoop en energie om de wedstrijd om te buigen. Na een doelpunt tijdens een powerplay en een empty netter eindigde de wedstrijd uiteindelijk met een onnodig 3-0 verlies. Een geweldig voorbeeld voor iedereen was aanvoerder Kilian van Gorp, die ook MVP van de wedstrijd was.

Ned vs Oekraine WK 2024 Litouwen 52

Het toernooi ging zondagavond verder met een wedstrijd tegen Oekra√Įne. In het publiek veel Oekra√Įners, die nu in Vilnius wonen om die verschrikkelijk oorlog in Oekra√Įne te ontvluchten. Onze jongens speelden fantastisch, met keeper Martijn Oosterwijk in de hoofdrol, maar verloren toch met een zeer eervolle 4-0.

Het is altijd teleurstellend om een wedstrijd te verliezen, maar deze 2 nederlagen zijn iets om op voort te bouwen. De helft van ons team is immers jonger dan 23 jaar en ze verliezen van teams met aanzienlijk meer middelen. Dit zou onze nationale sportautoriteiten moeten aanmoedigen om een extra (financi√ęle) inspanning te leveren om onze ijshockeybond te ondersteunen!

Hoewel ik vandaag helaas naar huis moet terugkeren, gaan de wereldkampioenschappen gewoon door; het team speelt de hele week nog drie wedstrijden. Tijdens deze wedstrijden zal ik me aansluiten bij de honderdduizenden fans die de wedstrijden vanuit alle ijshockeyhoeken van de wereld volgen. Waarom volg je ons niet via livestream?

https://youtube.com/@IIHFWorld...

Hoogtepunten van de wedstrijd

Volgende wedstrijden

Dinsdag 30 april - Nederland vs Litouwen @ 18:30 NL Tijd

Woensdag 1 mei - Nederland vs Estland @ 15:00 NL Tijd

Vrijdag 3 mei - Nederland vs Spanje @ 11:30 NL Tijd