8 november 200600:00

Door Remco

A'dam wint Challenge Cup

Amstel Tijgers heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. In een spannende en enerverende finale van de Challenge Cup versloeg Amsterdam de bezoekers uit Tilburg met 2-1 dankzij goals van Kaj Kallarsson en Mark Tanner.

Ron Berteling moest even spieken naar alle vlaggen op de muur van de Jaap Edenhal. ‘Ik weet niet de hoeveelste prijs dit voor mij is bij Amsterdam, maar bij de bekerwinst in de jaren ’30 was ik zeker niet betrokken’ grapte de succesvolle coach van Amsterdam na afloop van de wedstrijd.

De wedstrijd begon een aantal minuten te laat. Linesmen Jeroen van den Berg was betrokken bij een ongeluk en moest op het laatste moment vervangen worden door Joep Leermakers. Door deze onverwachte oproep moest Leermakers een outfit lenen van een iets kleinere scheidsrechter. Tot groot vermaak van het publiek hees Leermakers zich in een veel te klein shirt en trainingsbroek. Het had veel weg van een slapstick van Laurel en Hardy, waarbij Oliver Hardy dan rondliep met de kleren van Stan Laurel.

Amsterdam leefde als underdog naar de finale toe maar daar was al snel niks van te merken. Amsterdam domineerde in de eerste periode en Tilburg kwam maar niet op gang. In het begin waren de teams nog vooral bezig met het aftasten van elkaar, maar al snel kreeg Amsterdam door dat er wat te halen viel in de eerste periode. Amsterdam opende de score na tien minuten door een powerplaygoal van Kaj Kallarsson. Een prachtige combinatie van Alex Schaafsma en Paul Vincent ging aan deze goal vooraf.

Kaj Kallarson balanceert op één beenPas in de vijftiende minuut kreeg Tilburg de eerste echte kans via een backhander van Doug Stienstra. De grootste kans voor Tilburg kwam vijf seconden voor tijd. Een schot van de sterke Stanislav Nazarov verdween na een scrimmage maar net langs het doel van Jonathan Pelletier.

De tweede periode begon rampzalig voor Tilburg. Al na vijftien seconden bracht Mark Tanner zijn ploeg op 2-0. Een schot van Leo van den Thillart smoorde in een kluwen van spelers en Tanner reageerde het vlugst. Met een snelle beweging schoot hij de puck langs Martin Trommelen.

Net als deze goal van Tanner, kwam ook de enige goal van Tilburg uit de lucht vallen. Letterlijk én figuurlijk gesproken. Met Peter van Biezen op de strafbank werkte Jeff Burgoyne de puck weg uit het eigen verdedigingsvak. Zijn pass kwam precies terecht bij Daryl Bat die de puck knap met behulp van zijn handschoen meenam. Oog in oog met Pelletier bleef Bat koel en scoorde door de benen van de Amsterdamse goalie.

Deze goal luidde een sterkere periode in van Tilburg maar Pelletier bewees een betrouwbare sluitpost te zijn. Aan het einde van de periode leek de wedstrijd even te ontsporen na een overtreding van Leo van den Thillart op Mark Donders. Deze overtreding was scheidsrechter Beks ontgaan en dat resulteerde in een paar kleine opstootjes. Beks floot overigens een prima wedstrijd en voelde de wedstrijd redelijk goed aan.

Het meegereisde Tilburgse publiek hoopte in de derde periode op een ware bestorming van het Amsterdamse doel. Tilburg had zeker een overwicht in de derde periode en kreeg ook een aantal kansjes via Doug Stienstra en Peter van Biezen. Wellicht de grootste kans was voor verdediger Jeff Burgoyne, die net niet met zijn stick bij de puck kon na een zeer fraaie aanval van Trappers.

Paul Vincent verdedigt meeRon Berteling greep in na vijf minuten in de derde periode door een time-out te nemen: ‘Ik merkte dat mijn ploeg af en toe de concentratie liet verslappen. Net zoals bij die shorthanded goal van Tilburg die nooit had mogen vallen. Daarom besloot ik de time-out te nemen en alle spelers weer op scherp te krijgen.’

Het werkte want Amsterdam speelde verdedigend goed in die derde periode. De slotfase was zoals bij elke spannende wedstrijd erg hectisch. Opstootjes, weggeduwde doelen, kansen voor Tilburg, kansen op een empty-netter voor Amsterdam en powerplays zorgden voor veel spanning op de goedgevulde tribunes in de hoofdstad.

De druk van Tilburg werd in de laatste twee minuten enorm mede dankzij een paar straffen voor Amsterdam. Een ongelukkige straf voor Bjorn Willemse haalde een hoop druk van de ketel. De verdediger schoot per ongeluk de puck in de tribunes en kreeg daarvoor een straf wegens delaying the game. Tilburg kwam mede hierdoor niet meer op gelijke hoogte zodat er weer een nieuwe vlag kan worden toegevoegd aan de muren van de Jaap Edenhal.

Coaches Ron Berteling en Tom Hartogs waren erg content met de prijs: ‘Elke prijs is mooi om te winnen. We hebben onze taken goed uitgevoerd en door hard te werken hebben we nu de beker te pakken.’ Berteling was het niet eens met alle kritiek op de Challenge Cup: ‘Deze competitie is een meerwaarde geweest. Waarom? Omdat je het in eigen land gehouden hebt. Ik ben ervan overtuigd dat dit meer waarde heeft dan een Coupe der Lage Landen. Wij willen in Nederland uitgroeien tot een volwaardige competitie van acht gelijkwaardige ploegen. Daarvoor heb je wel 25 extra goede Nederlandse spelers nodig en die zijn er op dit moment niet. Daarom moet je de jeugd wel een kans geven.’

De aimabele coach van Tilburg Larry Suarez was teleurgesteld na de nederlaag van zijn ploeg: ‘Teleurstelling is het gevoel dat overheerst bij mij. Op onverklaarbare wijze hebben we vandaag niet kunnen brengen wat we zouden moeten brengen. Zelfs de goal van Daryl Bat heeft ons niet verder geholpen. We hebben daarna wel kansen gehad maar we konden het tij niet meer keren. Waardoor zoiets komt en wanneer het fout gegaan is? Geen idee, in de eerste periode of misschien zelfs al een uur voor de wedstrijd kan het al misgegaan zijn. Ik moet wel een compliment geven aan Martin Trommelen. Hij was vandaag zonder twijfel onze sterkste speler.’

Berteling en Hartogs tevreden na winst
Ron Berteling (links) en Tommie Hartogs zijn tevreden na afloop van de wedstrijd

Paul Vincent kwam met een brede glimlach uit de kleedkamers lopen. De Canadees was zo blij als een kind na het laatste fluitsignaal van Ronald Beks: ‘Klopt. Ik ben ook heel erg blij omdat ik vind dat we een knappe prestatie hebben geleverd. We hebben vandaag gewonnen van een sterk team en een hoop jonge spelers zijn vandaag opgestaan. Persoonlijk voel ik me erg goed. Ik ben heel erg blij om terug te zijn in Amsterdam, zeker omdat ik de vorige keer op een vervelende manier moest vertrekken. We hebben een geweldige groep en vooral met Schaafsma kan ik het heel goed vinden. Ik weet dat hij mij gemist heeft en ik weet dat ik hem gemist heb. We hebben al die tijd contact gehouden en het is heerlijk om met hem te mogen samenspelen dit jaar.'

Het slotakkoord is voor de winnende trainer: ‘Ik heb genoten vanavond en ik denk dat het publiek dat ook heeft gedaan. Het was een spannende wedstrijd met weinig goals, veel kansen voor beide teams en alle andere ingrediënten van een leuke ijshockeywedstrijd.’ Met een twinkeling in de ogen besluit Berteling zijn betoog: ‘IJshockey blijft nou eenmaal het mooiste spelletje dat er is. Maar ja dat is mijn mening.’ Gelukkig voor Berteling zullen de toeschouwers van vanavond het voor een groot gedeelte met hem eens zijn.