10 januari 200600:00

Door Joep Meijsen

Afscheid van The Moose

Nog 2 nachten slapen en dan nemen New York en de rest van de ijshockeywereld afscheid van Ă©Ă©n van de grootste spelers die de NHL gekend heeft: Mark Messier. Op 12 januari zal het beroemde nummer 11 naar de nok van Madison Square Garden worden gehesen om daarna nooit meer gedragen te worden.

Messier begon zijn imposante profcarrière World Hockey Association bij de Indianapolis Racers en de Cincinatti Stingers. Bij Indianapolis speelde Messier samen met de toen nog vrij onbekende Wayne Gretzky. Het talent van Messier werd al snel door de NHL opgemerkt. Messier debuteerde in de NHL bij de Edmonton Oilers en maakte als youngster indruk in een lijn met Glenn Anderson.

Edmonton had in die tijd de beschikking over talenten als Jari Kurri, Paul Coffey en niet te vergeten Wayne Gretzky. De resultaten waren er naar. In de twaalf seizoenen die Messier, bijnaam Âthe Moose vanwege zijn grootte en zijn kracht, in Edmonton speelde won hij maar liefst 5 Stanley Cups. Wegens een te smalle selectie aan het begin van de jaren Â90 werd Messier in 1991 in ruil voor 3 spelers naar de New York Rangers gestuurd. Messier over die transfer: ÂIk wilde alleen maar naar New York, ik wilde die stad een Stanley-Cup bezorgen.Â

In New York werd Messier al snel de publiekslieveling vanwege zijn tomeloze inzet en het maken van doelpunten op de belangrijke momenten. Zo stonden de Rangers in het seizoen 1993-1994 in de finale van de Eastern Conference met 3-2 in wedstrijden achter tegen de New Jersey Devils. De zesde wedstrijd in New Jersey moest gewonnen worden om in de race te blijven. Mark Messier beloofde de fans van New York een overwinning en sleepte die met een hattrick in de 3e periode hoogst persoonlijk uit het vuur.

De Rangers wonnen daarna de zevende wedstrijd in eigen hal en traden in de Stanley Cup finale aan tegen de Vancouver Canucks van Trevor Linden en Pavel Bure. In de beslissende wedstrijd scoorde Messier de gamewinning goal en bracht de Stanley Cup na 54 jaar weer terug in Broadway. Dit mag betiteld worden als het hoogtepunt in MessierÂs carrière. Saillant detail is wel dat het team van New York zoveel ex-Oilers herbergde dat men ook wel sprak van de New York Oilers.

In de daarop volgende jaren probeerde Messier het nog bij de Vancouver Canucks wat zonder succes bleef. Ook de comeback in 2000 naar de Rangers leverde niet het gewenste resultaat op. Mark Messier speelde zijn laatste NHL wedstrijd op 31 maart 2004 op 43-jarige leeftijd. In zijn loopbaan speelde Messier 1.756 wedstrijden in de NHL en scoorde daarin 1.887 punten, waarmee hij 2e staat in de alltime-scoring list achter, jawel, zijn oud-teamgenoot Wayne Gretzky. New York neemt dus afscheid van Messier maar ook andersom is dit het geval: ÂNew York is een deel van mijn leven geworden. Ik hou van de stad en van de club en zijn mogelijkheden. Het totaalpakket paste perfect bij me.

Roel van Amelsfort levert losse bijdrages aan de buitenland-sectie van ijshockey.com. Dit is zijn eerste artikel.