Div teams 1415

1 april 201514:59

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Eindhoven: 12 dagen

Over twaalf dagen begint het wereldkampioenschap in Eindhoven. Tijd voor een tweede round-up, met oefenwedstrijden, nieuws over de selecties en nog veel meer.

Het Nederlands team heeft de eerste oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK in Eindhoven overtuigend met 7-0 gewonnen van de Belgen. Oranje miste nog enkele spelers voor deze wedstrijd, maar wist ontmoeting met 0-2, 0-4 en 0-2 naar zich toe te trekken. Opvallend is dat Danny Stempher, Giovanni Vogelaar en Jordy Verkiel allen hun eerste doelpunt scoorden in het 'grote' Oranje. Andere treffers waren van Tony Demelinne, Joey Oosterveld, Maarten Brekelmans en Mitch Bruijsten.

De terugwedstrijd wordt op zondag 5 april gespeeld in Eindhoven. De ontmoeting begint om 12.00 uur en de toegang is gratis. Dit is tevens de generale repetitie voor het WK in Eindhoven, dat ruim een week later begint. Bondscoach Chris Eimers heeft Nick de Ruiter toegevoegd aan de voorselectie voor het wereldkampioenschap. Het zou het eerste grote kampioenschap worden voor de aanvaller van Tilburg Trappers.

De kans dat Mike Dalhuisen en Jamie Schaafsma het WK in Eindhoven gaan halen is niet groot. Beide in Noord-Amerika spelende profs zijn weliswaar opgenomen in de voorselectie van bondscoach Chris Eimers, maar hun teams gaan de play-offs halen in de ECHL, waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid niet beschikbaar zijn voor het toernooi in eigen land.

De Kroaten verschijnen juist wel versterkt aan de start van het WK in Eindhoven. In de voorselectie zijn de in Canada geboren Mark Dekanich, Michael Glumac en Andrew Murray opgenomen, allen spelers die de afgelopen jaren door Medvescak Zagreb zijn aangetrokken om met de ploeg op een hoger niveau te kunnen spelen. Doelman Dekanich speelde ooit een wedstrijd in de NHL.

Ook de Koreanen krijgen versterking. De Amerikaan Mike Testwuide heeft een Koreaans paspoort ontvangen. De AHL-veteraan speelt lang genoeg in Korea om direct uit te mogen komen voor de nationale ploeg. Korea geldt als een van de favorieten voor de promotie en bereidt zich voor op de Olympische Winterspelen die in eigen land worden gehouden en waarvoor het land waarschijnlijk automatisch gekwalificeerd is.

De Britse selectie telt een bijzondere speler. Het gaat om de 20-jarige Liam Stewart, die afgelopen seizoen uitkwam voor de Spokane Chiefs in de Western Hockey League in Canada. Stewart is een zoon van Sailing-zanger Rod Stewart en groeide grotendeels op in de Verenigde Staten. Hij is echter als Brits staatsburger gerechtigd uit te komen voor dat land, dat hij in het verleden ook al op internationaal jeugdniveau vertegenwoordigde. Stewart had 25 goals en 28 assists in 71 wedstrijden voor Spokane.

De verkoop van kaarten voor het WK in Eindhoven begint goed op gang te komen. De organisatie meldt inmiddelds zo'n 400 passepartouts te hebben verkocht, die toegang geven tot alle wedstrijden op het WK. Het best verloopt de verkoop voor de ontmoeting tussen Nederland en de Britse nationale ploeg. Daarvoor zijn nog maar zo'n tweehonderd kaarten verkrijgbaar. Ook voor de wedstrijd van Oranje tegen de Kroaten verloopt de verkoop voorspoedig.

De U18 van Nederland is op de vierde plaats uitgekomen op het WK in Estland. Nederland haalde zes punten door zeges tegen de Esten, de Kroaten en een overtime verlies tegen de Britten. Max Hermens en Guus van Nes waren de succesvolste spelers namens Nederland. Zij tekenden ieder voor negen punten. Van Nes werd door de coaches verkozen tot de beste speler van Nederland tijdens het toernooi. Het toernooi werd gewonnen door de Koreanen, die promoveren. Gastland Estland degradeert juist.

Het Nederlands vrouwenteam begint op maandag zes april aan het WK in Beijing. Het Nederlands vrouwenteam treft daar behalve gastland China ook de Hongaren, de Italianen, de Noord-Koreanen en de Slowaken. Het team staat onder leiding van bondscoach Joep Franke.