19 oktober 200400:00

Door [email protected]

AHL blij met lockout

Niet alleen Europese clubs profiteren van de lockout in de NHL. De American Hockey League trekt meer publiek en de clubs hebben een paar leuke spelers kunnen contracteren.

De AHL is de springplank naar de NHL en door de lockout is de AHL momenteel het hoogst beschikbare professionele niveau in Noord-Amerika. Veel fans wijken dan ook uit naar de farmteams van hun favoriete club.

Tijdens de lockout van 1994-95 namen de bezoekersaantallen in de AHL met 15% toe. In de eerste speeldagen heeft men dit jaar per wedstrijd gemiddeld 7.167 fans mogen ontvangen. Dat is 6% meer dan in dezelfde periode afgelopen jaar. De verwachting is dat dit alleen nog maar zal stijgen.

Een aantal jonge NHL-ers koos om tijdens de lockout in de AHL te spelen. Spelers als Marc Andre Fleury, Eric Staal, Jay Bouwmeester en Jason Spezza zijn naast publiekstrekkers natuurlijk ook van grote toegevoegde waarde voor elk team.

Bij de 28 teams die in de AHL staan ingeschreven spelen 677 spelers. De gemiddelde leeftijd van de heren is 23 jaar en 8 maanden. Dat gemiddelde ligt 10 maanden lager dan afgelopen seizoen. De jongste speler is de 19-jarige Patrice Bergeron. In totaal spelen 15 tieners in de liga, terwijl 467 spelers (69% van het totaal) jonger dan 25 zijn.

Van de 677 deelnemers werden maar liefst 205 spelers in het verleden in de eerste of tweede ronde door een NHL-team gedraft. Rochester heeft wat dat betreft het grootste aantal hoge draftpicks in de selectie: 15 van de 24 spelers werden in de eerste of tweede ronde gedraft.

Maar voor de AHL-teams geldt hetzelfde als voor de Europese clubs die zich met NHL-ers versterkt hebben. Als de NHL uit de impasse komt, dan vertrekken alle supertalenten weer naar hun oude teams. En de clubs blijven met gaten in hun opstelling over.