Div luik binnenkant stadion 1213

24 april 201514:12

Door Joep Meijsen

Akkoord over brede Eredivisie dichtbij

De opzet van de Eredivisie nieuwe stijl moet komende week definitief worden. Naar verwachting zullen tussen de zeventien en negentien clubs uit Nederland en België gaan meespelen in de Nederlands/Belgische-competitie.

Dat blijkt uit een inventarisatie van IJshockey.com. Vermoedelijk zal de opzet tijdens een overleg tussen NIJB en RBIHF op 30 april definitief worden. De competitie zal zoals het er nu naar uitziet worden opgedeeld in twee grotendeels regionaal bepaalde divisies. Clubs zullen daarbij thuis en uit spelen tegen clubs uit de eigen divisie en thuis of uit tegen teams uit de andere divisie. Daarna volgt waarschijnlijk nog een post-season.

Aanvullend hierop wordt een bekercompetitie georganiseerd waaraan naar schatting tien clubs mee gaan doen. Dit zorgt ervoor dat die clubs wekelijks een thuiswedstrijd kunnen spelen, terwijl de overige clubs slechts Ă©Ă©n keer per weekeinde in actie hoeven te komen. De competities gaan draaien op amateurbasis met maximaal twee imports. Nederlanders en Belgen kunnen in allebei de landen spelen zonder als import te gelden.

Na het eerste jaar zal de nieuwe competitie-opzet worden geëvalueerd en volgt er mogelijk een nieuwe indeling in twee divisies op basis van niveau met promotie en degradatie. Voor de nieuwe competitie wordt een nieuwe organisatie opgezet waarin de Nederlandse en Belgische bond op gelijkwaardige basis samenwerken.

Eerder vandaag werd bekend dat Heerenveen alsnog in de Nederlandse competitie gaat spelen. De Friese ploeg ziet af van deelname aan de Duitse Oberliga. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Flyers om met het tweede team in de nieuwe Eredivisie te gaan spelen. Tilburg gaat, mits de nieuwe opzet definitief is, wel het tweede team inschrijven in de Eredivisie.