NHL Slapshots logos

6 januari 201311:32

Door Joep Meijsen

Akkoord over deal in NHL

De NHL-lockout is zo goed als voorbij. De liga en de spelersvakbond hebben zondagmorgen in alle vroegte na een marathon-bijeenkomst een akkoord bereikt over een nieuwe CBA. Nu moeten spelers en teameigenaren de deal nog goedkeuren.

Daarmee komt een einde aan een maandenlang conflict, waarbij honderden miljoenen aan salarissen en inkomsten verloren zijn gegaan. Beide partijen gingen zaterdagmiddag om de tafel zitten onder leiding van een door de Amerikaanse overheid aangewezen bemiddelaar.

De gesprekken duurden uiteindelijk zestien uur en eindigden zondag in het holst van de morgen, waarna de eerste geruchten over de deal uitlekten via de media. Het beste nieuws is dat de overeenkomst liefst tien jaar lang is, waardoor de NHL gegarandeerd de komende jaren gewoon ijshockey zal spelen. Spelers hebben pas na acht jaar de mogelijkheid opnieuw te gaan onderhandelen.

De salarycap is uitgekomen op 64,3 miljoen dollar voor 2013/14, de eigenaren passen driehonderd miljoen dollar bij om contracten te kunnen betalen die boven de cap uitkomen en de maximale duur van een contract komt uit op zeven jaar. Wie bij zijn huidige club bijtekent kan een contract van acht jaar sluiten.

De komende uren moet duidelijk worden hoeveel wedstrijden het seizoen gaat tellen. De overeenkomst is bijna een week voor de uiterste deadline bereikt, waardoor het mogelijk is een schema van vijftig wedstrijden of iets meer te spelen. Oorspronkelijk werd gedacht aan een seizoen van 48 wedstrijden met een start op 19 januari. Afhankelijk van de afwikkeling van de deal kan deze datum mogelijk enkele dagen naar voren worden gehaald. Voor 50 wedstrijden zou er op 15 januari moeten worden begonnen. De NHL heeft schema's voor 48, 50 en 52 wedstrijden voorbereid.

De deal komt toch nog op een onverwacht moment. Nadat eerder deze week de gesprekken goed leken te gaan, liepen de afgelopen dagen de spanningen weer op en werd er ruim twee dagen lang alleen met de mediator gesproken en niet met elkaar. Bij de start van het overleg op zaterdag was er dan ook maar sprake van beperkt optimisme. Toen de onderhandelingen echter maar bleven voortduren, groeide het vertrouwen dat er progressie werd gemaakt.

De druk op beide partijen was echter groot om tot een akkoord te komen. Fans in de VS en vooral Canada zijn woedend over het uitblijven van ijshockey, spelers missen steeds meer salaris en ook sponsoren en televisiepartner NBC werden steeds ongeduldiger.

De komende dagen zullen enorm druk worden. Spelers zullen via internet stemmen over het akkoord, de NHL-eigenaren zullen dit per fax doen. Spelers moeten terugkomen uit Europa, trainingskampen moeten worden ingericht, de gesprekken met nog niet getekende 'restricted free agents' moeten worden gevoerd en er kan weer over deals worden gesproken.

Later meer...