Nijb newlogo 0809

14 oktober 201100:00

Door Joep Meijsen

Alarm over status imports

De IND is bezig met een controle van professionele sporters van buiten de EU. Daarbij wordt onder meer de ijshockeywereld onder de loep genomen. Clubs krijgen het dringende advies om buitenlanders van wie de vergunningen niet op orde zijn dit weekeinde niet op te stellen.

Dat heeft de Nederlandse IJshockeybond tegenover IJshockey.com bevestigd. De clubs in de eredivisie hebben intussen allemaal een brief van de NIJB gehad waarin erop wordt aangedrongen om spelers die volgens de regels van de overheid niet mogen spelen niet op te stellen. Mogelijke sancties van de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn boetes van achtduizend euro per speler en eventuele uitzetting van spelers.

De controles beperken zich niet alleen tot het ijshockey. Ook andere sporten met veel spelers van buiten de EU worden gecontroleerd, waaronder basketbal en volleybal. De IND kwam eerder al tot de conclusie dat voor lang niet alle spelers in de eredivisie ijshockey de papieren op orde zijn. Daarop is de clubs om nadere informatie gevraagd. Het is op dit moment niet duidelijk om hoeveel van de imports het gaat en welk effect dit gaat hebben op de komende speelronde in de bekercompetitie.

Inmiddels worden er gesprekken gevoerd tussen onder meer de koepelorganisatie voor werkgevers in de sport WOS, de Nederlandse IJshockeybond en de IND over de verdere afhandeling van de zaak. Duidelijk is dat voor de toekomst spelerspassen mogelijk pas worden versterkt als de tewerkstellings- en verblijfsvergunning op orde zijn. Ook moeten er duidelijkere afspraken komen over de afhandeling van de aanvragen.

De verplichtingen gelden voor spelers van buiten de EU, Roemenië en Bulgarije. Uit die laatste twee landen zijn echter geen spelers actief in de eredivisie. Spelers met dubbele paspoorten, waarvan eentje binnen de EU hebben ook geen vergunningen nodig. Volgens statistieken van IJshockey.com spelen er in de eredivisie onder meer 25 Canadezen, acht Amerikanen en drie Russen. In die statistieken zijn echter ook de Belgische teams opgenomen.

Het is niet voor het eerst dat er ophef is over de status van spelers van buiten de EU in de Nederlandse competitie. In het verleden kregen verschillende clubs stevige boetes vanwege het opstellen van spelers van wie de papieren niet in orde waren. Een toeristenvisum is niet voldoende om te mogen spelen in de eredivisie.