14 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Alles of niets voor Oranje

Vandaag is een van de belangrijkste dagen in de recente Nederlandse ijshockeygeschiedenis. In zestig minuten ijshockey tegen Polen kan Nederland zich een plek in de volgende ronde van het Olympisch Kwalificatietoernooi bereiken. IJshockey.com kijkt met enkele betrokkenen vooruit naar de ontmoeting.

'Zij hebben een heel goede ploeg, met enkele uitstekende spelers. Maar dat hebben wij ook', stelt doelman Phil Groeneveld. 'Dit is waar we het allemaal voor gedaan hebben. We hebben als team keihard gewerkt om zo ver te komen en nu moet het gebeuren.'

Nederland is natuurlijk niet de favoriet. Polen kreeg in twee wedstrijden slechts een treffer tegen, scoorde zelf dertien keer en beschikt over enkele spelers die op een bijzonder hoog niveau spelen. Natuurlijk is er de absolute ster van Polen, Mariusz Czerkawski. Goed voor vier goals al in dit kwalificatietoernooi. Het spel van Polen is grotendeels rondom de 'sniper' van de New York Islanders gebouwd en het neutraliseren van zijn gevaar is de belangrijkste uitdagingen voor Oranje.

Ook Krzysztof Oliwa van New Jersey Devils kan een belangrijke rol spelen. De reusachtige ijshockeyer maakt speltechnisch tot nu toe weinig indruk. Het Poolse team is echter enigszins bezorgd over de fysieke kracht van Oranje, het team boekt zelden goede resultaten tegen Noord-Amerikaanse ploegen, en Oliwa wordt gezien als een belangrijk wapen in deze strijd. Nederland met de vele Nederlands-Canadezen is een tegenstander waar Polen niet helemaal gerust op is.

Bondscoach Theo van Gerwen weet wat hem en zijn manschappen te doen staat. Een groot deel van de voorbereiding op het toernooi stond in het teken van deze wedstrijd. 'We zullen meer dan ooit als een gesloten defensief blok moeten spelen. Met discipline en kracht. Polen heeft een sterke ploeg, maar wij zijn goed in het ontregelen van het spel van andere ploegen en dat is het wapen dat wij in gaan zetten', aldus Van Gerwen.

Belangrijk is dat Oranje niet te veel op de strafbank terechtkomt. Fysiek spelen, zonder veel overtredingen. Wat dat betreft is het een nadeel dat dezelfde Zweedse scheidsrechter fluit als gisteren tegen Litouwen. De man leek wel met de arm in de lucht geboren te zijn, waardoor de wedstrijd een opeenvolging van powerplays was. Polen heeft tot nu toe ongeveer een kwart van de doelpunten in dit toernooi op de powerplay gescoord.

Een klein voordeel voor Oranje is het feit dat de ploeg iets langer rust heeft gehad. De wedstrijd vanmiddag begint vanwege de live-uitzending op televisie hier al om 15.00 uur, terwijl Polen pas na elven gisteravond de ijshal in Nowy Targ heeft verlaten.

Nederland zal hopen dat de uitstekende vorm van captain Tommie Hartogs, al een goal en vijf assists in de eerste twee wedstrijden en Mark Bultje overeind blijft. Bultje scoorde tot nu toe al vier doelpunten en tekende voor drie assists, waarmee hij de topscorer in het toernooi is.

Wat er ook gebeurt, het zal een spannende middag worden. Als alles goed gaat, is de ontmoeting live te volgen via ijshockey.com. We begroeten u graag vanaf 14.50 uur.

Tekst: Joep Meijsen
Foto's: Marco Spelten