25 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Amerikaan voor Nijmegen

Nijmegen Emperors heeft de 23-jarige Amerikaanse aanvaller Jake Brenk gecontracteerd. De forward werd enkele jaren geleden gedraft door de Edmonton Oilers en debuteert vanavond in Den Haag in het team van Nijmegen Emperors.

Dat heeft Nijmegen bekendgemaakt. Brenk was de zesde keuze van de Oilers in de draft van 2001. De op 16 april 1982 geboren aanvaller is afkomstig uit de staat Minnesota, waar hij ook high school ijshockey speelde. De afgelopen jaren kwam hij uit voor de Minnesota State-Mankato, waar hij een teamgenoot was van Nijmegen-doelman Kyle Nixon en verdediger Steven Johns.

Dit seizoen nam Brenk deel aan het zogenoemde rookie-camp van de Edmonton Oilers. Hier krijgen gedrafte talenten de kans de club te laten zien wat ze waard zijn. Brenk werd gestald bij de Greenville Grrrowl uit de sterke East Coast Hockey League. Ook speelde hij dit seizoen al kortstondig voor de Pensacola Ice Pilots.

Aan de komst van Brenk gaat een bijzonder verhaal vooraf. Nijmegen begon het seizoen met een smalle selectie en heeft last van veel blessureleed. Doelman Kyle Nixon stelde daarom voor om Brenk te halen. In ruil daarvoor accepteerden acht spelers een salarisverlaging. 'Ik wil in een winnend team spelen. En Jake Brenk is een hele goede ijshockeyer. Op dit moment hebben we spelers nodig, gezien de vele blessures. Iedereen vond het een goed idee en was meteen bereid mee te werken', zegt Nixon in De Gelderlander.

Brenk maakt vanavond zijn debuut voor Nijmegen.