10 december 200600:00

Door Remco

Amstel Tijgers naar finale

Amstel Tijgers plaatste zich verrassend voor de bekerfinale door voor de tweede maal op rij Tilburg Trappers te verslaan na overtime. Paul Vincent schoot zijn ploeg in de tweede minuut van de overtime naar Eindhoven.

Straffen, straffen en nog eens straffen. De deurtjes van beide strafbanken waren vanavond voortdurend in beweging. Maar gelukkig werd er ook nog gewoon ijshockey gespeeld. Beide ploegen zorgden voor een nieuw hoofdstuk in de toch al niet saaie historie tussen Tilburg en Amsterdam. In een zenuwslopend gevecht bleek Amsterdam uiteindelijk de slimste en sluwere ploeg van de twee.

De Amsterdammers kwamen na anderhalve minuut op voorsprong. Een houdbaar afstandsschot van Kaj Kallarsson verdween door een oerwoud van spelers zomaar langs goalie Nick Boucher. Het schot van Kallarsson was overigens één van de weinige keren in de eerste periode dat Amsterdam gevaarlijk was voor het Tilburgse doel.

Amsterdam wist de voorsprong lang te behouden vooral dankzij de absolute uitblinkers Leo van den Thillart en Joe Pelletier. Tilburg verscheen vele malen gevaarlijk voor het doel van Pelletier. In de veertiende minuut wist Darryl Bat voor het eerst Pelletier te verslaan. Bat kreeg de puck enigszins gelukkig mee in de neutrale zone en schaatste zo op het vijandelijke doel af. Met een lage schuiver bracht de 26-jarige Canadees Tilburg op gelijke hoogte.

In de tweede periode leek Tilburg in de 27e minuut de wedstrijd te verspelen. De bezoekers scoorden tweemaal binnen de minuut via Matt Korthuis en Bohuslav Subr. Korthuis scoorde met een wraparound waarbij goalie Boucher niet geheel vrijuit ging. Boucher maakte zijn fout later meer dan goed door voortreffelijk redding te brengen op een inzet van Korthuis. Boucher bewoog razendsnel van de ene paal naar de andere en tikte met zijn leggard een gevaarlijke inzet van Korthuis naast de goal. Toch zal Boucher vanavond zijn meerdere hebben moeten erkennen in collega Joe Pelletier. De Amsterdamse sluitpost moest aan het einde van de tweede en derde periode alle zeilen bijzetten om zijn ploeg te redden.

Vier minuten voor het einde van de tweede periode kreeg Amsterdam een zware tik te verduren. Captain Alexander Schaafsma kreeg een vijf minuten straf wegens high sticking en daar bovenop nog een game misconduct. Vlak na deze straf mochten ook Subr en Kallarson de strafbank opzoeken waardoor Tilburg meer dan vijf minuten lang twee spelers meer op het ijs had. De powerplay liep totaal niet aan Tilburge zijde en Amsterdam overleefde wonder boven wonder deze minuten zonder een tegengoal te incasseren.

De Tilburgse aansluitingstreffer bleef lang uit zodat Amsterdam de overwinning binnen de reguliere speeltijd al leek te behalen. Naarmate de periode vorderde, groeide het vertrouwen van de hoofdstedelingen omdat Tilburg steeds verder afzakte. Stanislav Nazarov draaide de wedstrijd echter volledig om in de 53e minuut. Nazarov verlengde op knappe wijze een schot van Dave Bonk zodat Tilburg weer volledig terug in de race kwam. Het gevolg: een groot slotoffensief van Tilburg en een enerverende slotfase.

Dave Bonk leek op weg om de gelijkmaker te scoren maar zijn inzet werd op fabelachtige manier uit het doel gewerkt door Pelletier. Als een heuse voetbalkeeper tikte de Canadese goalie de puck met zijn handschoen uit het doel. Even later moest Pelletier toch de puck voor de derde maal uit het net halen. Bjorn Willemse etaleerde zijn uitstekende schottechniek door met een vlammend schot in de rechterbovenhoek beide ploegen op gelijke hoogte te brengen. Tilburg kon echter niet meer de winnende goal forceren in reguliere speeltijd zodat er wederom een overtime nodig was om een winnaar aan te wijzen.

De beslissing in overtime viel na 25 seconden. Althans de ‘Vorentscheidung' zoals onze Oosterburen dat zo mooi zeggen. Rody Jacobs werd door scheidsrechter de Brabander naar de strafbank gestuurd voor holding. Door de aanwezigheid van slechts zeven veldspelers ontstonden er enorme ruimtes op het ijs.

Paul Vincent schaatste na anderhalve minuut volledig vrij in het aanvalsvak en werd op zijn wenken bediend door een pass van Matt Korthuis. Paul Vincent bleef kalm oog in oog met Boucher en omspeelde de Tilburgse goalie op schitterende wijze. Hierdoor is Amsterdam als eerste ploeg zeker van een plek in de bekerfinale van dit seizoen. De finale vindt overigens plaats op woensdag 17 januari in het vertrouwde stadion van Eindhoven.

Tilburg-coach Larry Suarez was na afloop teleurgesteld: ‘We hebben genoeg kansen gehad vanavond maar we konden niet profiteren. Amsterdam speelde twee zeer sterke wedstrijden en beschikte vanavond over een geweldige goalie. Ik denk dat de nederlaag van gisteravond de grootste factor is geweest in deze uitschakeling. We hadden die voorsprong nooit weg moeten geven. Daar ligt ook onze aandacht voor de rest van het seizoen. We hebben zonder meer een sterk team dat nog veel wedstrijden zal gaan winnen maar we moeten nog wel leren om de belangrijke wedstrijden te winnen.'

Ron Berteling en Tom Hartogs glunderden bij de kleedkamers van het Tilburgse stadion. Berteling: ‘Ik ben enorm trots op mijn spelers. Je kunt gerust zeggen dat we deze overwinning voor de poorten van de hel hebben weggesleept. Aan het einde van de wedstrijd zaten mijn spelers er volledig doorheen maar we hebben toch weer voor elkaar gekregen.'