Devils swart close 0708

11 oktober 200800:00

Amsterdam blijft ongeslagen

Amstel Tijgers heeft ook de derde wedstrijd van de bekercompetitie in winst omgezet. In eigen huis won Amsterdam met 8-5 van Nijmegen Devils. De bezoekers gaven de winst weg in de tweede periode.

De donderpreek van Frank Gentges was luid en duidelijk te horen na afloop op de lege tribunes van de Jaap Edenhal. Zelfs de luide muziek van het discoschaatsen had moeite om de Duitse coach van Nijmegen te overtreffen. Aanleiding voor de onvrede bij Gentges was de beschamende tweede periode van zijn ploeg. Aanvallend was Nijmegen imponerend maar het gaf aan de andere kant van het ijs de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg.

De bezoekers kwamen weifelend uit de kleedkamers en liepen al snel tegen een 1-0 achterstand op. Casper Swart kon een schot van Ivy van den Heuvel niet onder controle krijgen en zodoende kon Mark Tanner van dichtbij binnen tikken. Nijmegen was de betere ploeg maar wou teveel combineren en vergat daarbij de puck op het doel te schieten. Halverwege de eerste periode had Nijmegen het licht gezien en begon de ploeg van Gentges goalie Jan Münster te testen. Binnen de kortste keren leverde het twee doelpunten op. TJ Sakaluk en Akim Ramoul zetten de bezoekers op een 1-2 voorsprong. Beide spelers waren gisteren ook al trefzeker tegen Eindhoven. Toch gaf Nijmegen de voorsprong kinderlijk eenvoudig weg. Een minuut voor het einde van de periode mocht Jochen Gross vogelvrij aanleggen en verschalkte Swart met een loeihard schot in de bovenhoek.

Na vier minuten in de tweede periode ging het compleet mis bij Nijmegen. Inmiddels hadden van den Heuvel en Sakaluk de stand op 3-3 gezet maar bij de 4-3 van Kent Merriam na 24.31 had Gentges genoeg gezien. Goalie Casper Swart mocht op de bank plaatsnemen en de piepjonge William den Ridder maakte zijn debuut bij Nijmegen. Swart speelde een ongelukkige wedstrijd maar zijn verdediging ging daarbij lang niet vrijuit. De verdediging die tegen Eindhoven nog erg solide overkwam, maakte het na de goaliewissel het nog bonter. De Amsterdammers mochten zonder enige tegenstand door het aanvalsvak heen schaatsen. Den Ridder was kansloos en zag drie van de eerste vier schoten achter hem in het net belanden. De drie treffers van Merriam, Andre Gill en Kristjan Jefkins gooiden de wedstrijd direct op slot.

Den Ridder wist zich na deze hectische minuten knap te herstellen en liet een positieve indruk achter bij de Nijmeegse supporters. Nijmegen bleef overigens aanvallend imponeren en kwam na een prachtige aanval nog op 7-4. TJ Sakaluk mocht de aanval afronden en maakte daarmee zijn derde van de avond. Het verschil van drie goals bleek echter een onoverbrugbare kloof.

In de derde periode scoorde Sakaluk zelfs nog voor de vierde keer en bracht daarmee zijn totaal op negen treffers. Het mocht niet baten want vier minuten voor tijd deelde Ivy van den Heuvel de beslissende tik uit aan Nijmegen. Amsterdam bleef met deze 8-5 overwinning ongeslagen en deelt samen met Tilburg de koppositie. Een verrassende start voor het jonge team uit de hoofstad. Routinier Marcel Kars relativeert de koppositie: ‘We hebben een erg jong team zonder heel veel sterren. We moeten het hebben van onze inzet. De mensen moeten ook niet van ons verwachten dat we ons een heel seizoen lang kunnen meten met een ploeg als Tilburg. Op alle fronten komen we daarvoor tekort. Maar we kunnen ongetwijfeld een aantal kleine incidentele successen behalen zoals nu de koppositie.'

Kars is blij om weer een seizoen de Amsterdamse kleuren te verdedigen: ‘Het is goed om weer hier te zijn. De organisatie rondom de club wordt elk jaar beter. De club doet enorm zijn best om meer fans binnen te krijgen in het stadion. In het verleden maakte ik deel uit van het zeer succesvolle Amsterdam en nu is het een omgekeerde situatie. We moeten van onderaan beginnen en daarbij is voor mij een belangrijke rol weggelegd als één van de weinige routiniers.'