5 maart 200500:00

Door Joep Meijsen

Amsterdam 'klopt' Tilburg

Leerlingen van de slagersvakschool hadden vrijdagavond fijn op schoolreisje naar Amsterdam gekund. De derde wedstrijd in de play-offs tussen Bulldogs en Trappers was een onaangename pot ijshockey vol hak- en klopwerk. Amsterdam fleurde deze droefenis gelukkig nog op met enkele wonderschone doelpunten voor een verdiende 6-1 overwinning.

ÂHet zat er vanavond voor ons gewoon niet inÂ, zegt Tilburg-coach Theo van Gerwen. ÂDe eerste tien minuten hebben we nog goed meegespeeld, maar als wij dit Amsterdam willen verslaan zullen er spelers op moeten staan die iets bijzonders doen. En dat gebeurde niet. Amsterdam beschikt technisch over enorm veel kwaliteit en als de ploeg dan ook nog zo hard werkt als vanavond wordt het lastig voor ons.Â

Tilburg trad aan zonder de Zweed Erik Zachrisson, terwijl Amsterdam het zonder Kevin Hoogsteen moest doen. De international heeft woensdag tijdens de ochtendtraining iets gebroken, een feit dat Amsterdam tot vlak voor de wedstrijd keurig onder de pet hield. Wellicht hierdoor kreeg Tony Demelinne heel veel ijstijd bij Amsterdam, waarin de jonge aanvaller liet zien hoeveel hij vooruit is gegaan dit seizoen. De jonge Hagenees scoorde op prima wijze de vierde Amsterdamse goal.

De wedstrijd kenmerkte zich echter door heel veel onderlinge irritaties. Onder het motto Âniet mokken, maar knokken werd er voortdurend geĂŻrriteerd, geprovoceerd, waren er vuitslagen en spearings uitgedeeld, waren er kleine vechtpartijen te zien en werd er veel gezeurd tegen de scheidsrechter. Het leidde tot de voortijdige uitsluiting van Karl Dijkhuis en Casey Vanschagen, voor laatstgenoemde was het zijn Âleague-leading vierde verwijzing van het ijs.

Scheidsrechter Bergman had het er maar moeilijk mee. Hij deelde in totaal 119 strafminuten uit, maar dat had ook makkelijk het dubbele kunnen zijn. Maar zelfs als Argus uit de Griekse mythologie, met zijn honderd ogen, een zebrapak had aangetrokken was hij nog ogen tekort gekomen. ÂEr was intimidatie van beide kanten. De sleutel is om dat te gebruiken om zelf beter te gaan spelen en dat gebeurde bij ons nietÂ, zei Theo van Gerwen.

Toch was er ook mooi ijshockey te zien in Amsterdam. De eerste goal bijvoorbeeld. Jason Smith ziet er een tikkeltje log uit, maar liet met een fenomenale versnelling twee Tilburgers zijn rug zien en haalde verwoestend uit. De derde treffer van Amsterdam was een prachtige combinatie over vier schijven, waarbij Doug Stienstra uiteindelijk Marcel Kars bediende die raak kon schieten. Een treffer die iedere highlight-show had gehaald als er cameraÂs bij de wedstrijd waren geweest. Na de eerste pauze nam Marcel den Hartog het stokje in het doel over van Martin Trommelen.

De messcherpe pass voorlangs, gevolgd door een one-timer van Mark Bultje voor de vijfde Amsterdamse treffer kwam ook rechtstreeks uit het boekje. Voor Bultje was het zijn tweede treffer, eerder al had hij op de powerplay met een strak schot de 2-0 gescoord. De powerplay-goal van Jeff Trembecky voor de 4-1 mocht er ook zijn trouwens. Alleen op Mark McArthur af, een prima fake en dan de puck rustig in de hoek schuiven terwijl de doelman op het verkeerde been staat. Kort daarop krijgt Andri Salomonsson een uitgelezen kans op de 4-2, waardoor het weer een wedstrijd had kunnen worden. Zijn inzet spat echter tegen de boarding boven het doel uiteen.

De overige goals in de wedstrijd kwamen van de sticks van Doug Stienstra en Tony Demelinne. Een meer dan verdiende zege. Als Tommie Hartogs zijn vizier wat scherper had gehad, de captain van Oranje kreeg zeker vier open kansen, had de uitslag nog veel hoger uit kunnen vallen. ÂZondag een nieuwe ronde, nieuwe kansenÂ, aldus Van Gerwen. Trappers bewees vorig seizoen onder de druk van de uitschakeling heel bijzondere wedstrijden te kunnen spelen. Als het team zich op dezelfde manier kan oppeppen voor zondag, kan het nog een mooie serie worden. Als Amsterdam de technische dominantie van vrijdagavond voortzet, is het over en uit voor Tilburg.