5 januari 200600:00

Door Remco

Amsterdam naar de finale

Amstel Tijgers mag over twee weken wederom gaan strijden om de nationale beker. In het beslissende duel tegen Heerenveen wonnen de Amsterdammers verdiend met 2-3. Zeven minuten voor tijd scoorde Scott Farrell de winnende treffer. De andere goals voor Amsterdam kwamen op naam van Aaron van Leusen en Tom Hartogs. Bradley Smulders scoorde beide Friese goals.

f was behoorlijk volgestroomd voor deze ontmoeting. Maar liefst 2200 toeschouwers hadden de weg gevonden naar het stadion. Ze kregen een boeiende en spannende wedstrijd voorgeschoteld. Amsterdam begon scherp aan het duel en wist in de eerste minuten gelijk een aantal mogelijkheden te creeeren. Dit overwicht werd overigens steeds minder gedurende de eerste periode. De meest opvallende speler aan Mokumse zijde was Alexander Schaafsma. De 31-jarige Schaafsma speelde als winger gretig en was vaak de gevaarlijkste man tegen zijn oude ploeg. Marcel Nijland bleek telkens het struikelblok voor Schaafsma en zodoende werd de eerste periode afgerond zonder doelpunten.

In de tweede periode was het wederom Amsterdam dat het beste uit de startblokken kwam. Ditmaal leverde het offensief wel een doelpunt op. Marcel Kars bediende Aaron van Leusen die met een hard schot Marcel Nijland wist te passeren. De enige speler aan Friese zijde die veel gevaar kon stichten was Marco Postma. De lange forward had enkele gave acties waaronder een mooie wraparound maar het geluk was echter niet aan zijn zijde. Hierdoor was het Amsterdam dat de voorsprong kon behouden. Bijna was het zelfs 0-2 geworden vlak voor het einde van het tweede bedrijf. Tommie Hartogs werd door Schaafsma alleen voor Marcel Nijland gezet maar laatstgenoemde hield zijn ploeg wederom in de race.

Het langverwachte Friese offensief kwam dan toch in de derde periode. De ploeg van coach Brian de Bruyn kwam furieus uit de startblokken en al snel viel de gelijkmaker. Een snelle aanval werd afgerond door Bradley Smulders op aangeven van Matt Korthuis. Heerenveen bleef doorzetten en de wedstrijd werd gelijkopgaand. De klasse van captain Tommie Hartogs was nodig om de bezoekers weer op voorsprong te krijgen. Met een prachtig strak en hard diagonaal schot wist Hartogs zijn ploeg op 1-2 te zetten.

Maar zoals gezegd speelden de Flyers een uitstekende laatste periode. Een lange pass van Jacco Landman werd keurig opgepakt op de blauwe lijn door Bradley Smulders die daarna vakkundig de pak langs Tomas Kalousek schoot. Kalousek speelde een prima wedstrijd en de Tsjech lijkt eindelijk zijn draai gevonden te hebben bij Amsterdam.

Een ongelukkige wissel bracht de beslissing in de wedstrijd. De spelers van Heerenveen sprintten allen tegelijk naar de bank en zodoende kon Hartogs de geheel vrijstaande Scott Farrell bedienen. Farrell schaatste zonder tegenstand het vak in en mocht vrij aanleggen. Het was bepaald geen onhoudbaar schot maar Nijland liet zich toch erdoor verschalken. Bijzonder zuur want Nijland was bezig met een prima prestatie in deze halve finale.

Na deze treffer doofde langzaam de vlam bij Heerenveen. Amsterdam kon de wedstrijd uitspelen zonder echt in de problemen te komen. De ploeg van Ron Berteling mag over precies twee weken aantreden tegen Tilburg Trappers in de bekerfinale.