9 december 200600:00

Amsterdam op voorsprong

Jordy van Oorschot scoorde met nog maar zestien seconden te gaan in de overtime de winnende goal in de eerste halve finale tussen Amsterdam en Tilburg. Amsterdam had eerder een 4-2 achterstand ongedaan gemaakt. Bjorn Willemse had drie assists namens Tilburg.

Trappers-coach Larry Suarez was na afloop boos op zijn eigen spelers. ‘Als je in zo'n belangrijke wedstrijd de derde periode ingaat met een 4-2 voorsprong, dan mag je dat niet meer weggeven. We liepen tegen te veel onnodige straffen op, terwijl er ook cruciale fouten werden gemaakt. Morgen wordt nu nog belangrijker, maar ik had liever gehad dat de spelers door hadden gehad dat vanavond een belangrijke wedstrijd was.'

Aan de andere kant was Tommie Hartogs van Amsterdam een stuk tevredener over het eindresultaat. Hartogs stelde zijn vertrek naar het junioren-WK in Litouwen uit om vandaag en morgen zijn team te kunnen ondersteunen. ‘We hebben vijf minuten zitten slapen in de tweede periode. Dan geef je bijna de wedstrijd uit handen. Gelukkig hebben we dat goed kunnen maken, want het is vitaal om de thuiswedstrijd te winnen in zo'n halve finaleserie.'

In de laatste vijf minuten van de tweede periode boog Tilburg Trappers een achterstand van 2-1 om in een 2-4 achterstand en leek de wedstrijd helemaal onder controle te hebben. De comeback van Amsterdam was echter onverbiddelijk en vlak voor het eindsignaal in overtime was het Paul Vincent die met een mooie pass Jordy van Oorschot vond, die met een prima schot Nick Boucher passeerde.

Dat Van Oorschot de winnende goal kon scoren was opmerkelijk. De verdediger had eigenlijk al in het vliegtuig naar Litouwen moeten zitten, maar vertrekt net als Ivy van den Heuvel, Diederick Hagemeijer en Jeroen van den Broek pas zondag naar de Baltische staat. De spelers ontbreken dan ook allemaal in de terugwedstrijd. Ook Van den Heuvel speelde een belangrijke rol in de wedstrijd, hij scoorde zeven minuten voor tijd de gelijkmaker.

De wedstrijd in de Jaap Edenhal had niet de intensiteit die eigenlijk mocht worden verwacht van een halve finale in de beker, maar was wel een goede pot ijshockey om naar te kijken. Tilburg begon furieus en kreeg in de openingsfase een paar goede kansen. Het duurde echter tot de achtste minuut voordat Dave Bonk Trappers terecht op voorsprong kon brengen. Twee minuten later pikte Paul Vincent de los vallende puck op met Rody Jacobs op de strafbank voor de eerste van drie powerplay-goals voor Amsterdam.

Een prachtige pass van achter het net van Matt Korthuis landde precies op de stick van Jamie Schaafsma, die keurig afrondde en Amsterdam op voorsprong bracht. Dit duurde niet lang. In de laatste vijf minuten van de tweede periode scoorde eerste Peter van Biezen, vervolgens frommelde Dennis ten Bokkel de puck binnen, terwijl Dave Bonk het Tilburgse feest compleet maakte. De Canadees werd door Doug Stienstra weggestuurd, werd in eerste instantie nog gestopt door Jonathan Pelletier, maar prikte zijn eigen rebound binnen voor een uitstekend doelpunt.

Een straf tegen Stanislav Nazarov bood Bohuslav Subr de kans om Amsterdam na zes minuten in de derde periode op de powerplay terug te brengen in de wedstrijd, waarna Van den Heuvel zeven minuten voor tijd de 4-4 voor zijn rekening nam. Die maakte de overtime en de winnende goal van Van Oorschot mogelijk.