20 september 200600:00

Door Joep Meijsen

Amsterdam trekt goalie aan

De Canadees Jonathan Pelletier is de nieuwe doelman van Amsterdam. De 26-jarige goalie is afkomstig uit de semi-professionele competitie in Quebec, waar hij uitkwam voor Trois Rivieres. Pelletier speelde jarenlang in de sterke jeugdliga QMJHL en voor de universiteit van Moncton.

Pelletier werd in 1998 door de Chicago Blackhawks gedraft in de zesde ronde van de NHL-draft, maar wist nooit een plaats af te dwingen bij deze club. In plaats hiervan koos hij er na zijn loopbaan in major junior voor om te gaan studeren. Amsterdam is zijn eerste club buiten Quebec.

De semi-professionele LNAH staat in eigen land vooral bekend als een liga voor vechtersbazen. Vrijwel ieder team beschikt echter wel over enkele spelers die in de NHL of in Europese topcompetities hebben gespeeld, waardoor het niveau van de liga behoorlijk hoog ligt. De Nederlandse nationale doelman Phil Groeneveld speelde kort geleden nog in deze liga, evenals de Amsterdamse import Paul Vincent.

Pelletier verwierf twee jaar geleden enige bekendheid in Canada door zijn deelname aan een reality-televisieprogramma. In de tv-show Making The Cut konden talentvolle ijshockeyers een contract verdienen bij de Chicago Blackhawks. Pelletier schopte het tot de laatste 68 van de vierduizend deelnemers, maar schoot uiteindelijk tekort.

Amsterdam trok eerder al Victor Boutrs-Girgis aan als tweede keeper. Met Pelletier lijkt de formatie uit de hoofdstad een solide eerste doelman te hebben aangetrokken. Vorig jaar werd het net van Amsterdam nog verdedigd door Tomas Kalousek en Yordan van Hoegee. Met het aantrekken van Pelletier krijgt de selectie van de Amstel Tijgers voor het komende seizoen verder vorm.