12 maart 200500:00

Door Remco

Amsterdam wint thriller

De eerste wedstrijd in de finale om het kampioenschap van Nederland werd een ware thriller. Heerenveen Flyers was lange tijd de betere ploeg maar moest uiteindelijk in overtime toch capituleren. Een sudden death goal van Simon de Wit zorgde voor de winst van Amsterdam. Mark Bultje en Matt Korthuis waren allebei goed voor twee doelpunten.

Heerenveen en Amsterdam trakteerden het publiek op een zeer vermakelijke opening van de strijd om het kampioenschap. Al in de eerste minuten kregen beide teams grote kansen. De grootste was voor Mark Bultje, die zijn inzet via de binnenkant van de paal uit het doel zag glijden. Vooral Heerenveen maakte in het begin veel indruk in de Jaap Edenhal. De Friezen speelden fel en testten uitvoerig de talenten van Mark McArthur.

Toch was het Amsterdam dat op voorsprong kwam. Met Tyler Palmiscno op de strafbank opende Marcel Kars de score door Heerenveen-goalie Rudie van der Holst te verschalken. Heerenveen bleef echter uitstekend spelen en het was volledig aan McArthur te danken dat Amsterdam de voorsprong behield. Todat Karl Dykhuis zijn klasse liet zien door kinderlijk eenvoudig het aanvalsvak binnen te schaatsen. Met een backhandpass door de benen van een Friese verdediger zette Dykhuis zijn teamgenoot Chris Eimers vrij voor van der Holst. De ervaren Eimers greep de kans met beide handen aan en scoorde de 2-0. Vlak voor het einde van de eerste periode viel de dikverdiende aansluitingstreffer. Tyler Palmiscno wist eindelijk McArthur te passeren op aangeven van Robert Starke.

Het begin van de tweede periode kan worden betiteld als curieus. Binnen twee minuten stonden de bezoekers met 2-3 voor. De gelijkmaker ontstond nadat de puck op een merkwaardige manier over de stick van de uit zijn doel gekomen Mark McArthur stuiterde. De aanstormende Marco Postma hoefde alleen maar een zetje te geven tegen de puck die in de crease voor het open doel lag. Nog geen minuut later zette Matt Korthuis zijn ploeg op voorsprong.

Lang kon Heerenveen niet genieten van de voorsprong. Mark Bultje ontsnapte aan de aandacht van iedereen en bracht met een snoeihard schot beide ploegen weer op gelijke hoogte. Deze mooie individuele actie van Bultje kon het tamme en slordige spel van Amsterdam niet verhullen. Na het zoveelste slordige puckverlies wist Tyler Palmiscno van dichtbij een schot af te vuren op het Amsterdamse doel. McArthur gaf een rebound weg die een prooi werd voor Matt Korthuis. De lange forward weet wel raad met dergelijke buitenkansjes en bracht zijn ploeg op een 3-4 voorsprong.

Ook in het begin van de derde periode leken de Flyers op weg naar een sensatie. Grote kansen waren echter niet besteed voor onder andere Marco Postma en Erik Landman. Halverwege de derde periode begon het tij te keren. De vermoeidheid begon toe te slaan bij de verdediging van de Flyers. Niet vreemd overigens want Don Nichols, Robert Starke en ook Jacco Landman hebben nauwelijks op de spelersbank gezeten. Een briljante pass van Tom Hartogs op de vrijstaande Mark Bultje zorgde voor de opluchting aan Amsterdamse zijde. Deze aarzelde geen moment en met een one-timer bracht Bultje beide partijen weer op gelijke hoogte. Ondanks een sterk slotoffensief van Amsterdam wist Heerenveen er toch een overtime uit te slepen.

In deze roulette kon de beslissende goal aan beide kanten vallen. Simon de Wit zorgde uiteindelijk voor de overwinning op aangeven van Trevor Sherban. De Wit plaatste de puck keurig tussen de benen van Rudie van der Holst.

Na afloop had de verliezende coach Leigh Mendelson lovende woorden voor zijn ploeg. ÂIk ben erg trots op mijn team omdat ze geweldig hebben gespeeld, helaas duurde de derde periode net iets te lang waardoor Amsterdam nog langszij kon komen. De sympathieke coach had geen goed woord over voor de spelregels met betrekking tot de overtime in de play-offs: ÂIk was stomverbaasd dat in de playoffs de overtime gespeeld moet worden met vier spelers. Om in het reguliere seizoen deze regel toe te passen is geen probleem maar het is een Âshitty way om dit soort krakers te beslissen. Het is overigens niet de reden dat we hebben verloren, we hadden de wedstrijd kunnen beslissen vroeg in de derde periode. De vele ijstijd van zijn verdediging is voor Mendelson geen probleem. ÂDeze jongens zijn het nu inmiddels wel gewend en morgenavond zijn ze weer klaar voor de volgende wedstrijd.Â

Mark Bultje was een stuk vrolijker dan de coach van Heerenveen. Ă‚Vanavond hebben we een dubbele winst geboekt. Ten eerste hebben we ongelooflijk slecht gespeeld en toch gewonnen, plus het slechte spel van vanavond heeft ons extra wakker geschud. We beseffen dat het morgen beter moet. Vooral de eerste twee periodes waren niet best van onze kant, naarmate de tijd verstreek kwamen we beter in ons spel.Ă‚

Bultje was vanavond de beste speler aan Amsterdamse zijde. Over zijn eigen spel is de Nederlands-Canadees tevreden. Ă‚Ik draai een lekker seizoen mede door het feit dat ik fit ben en goed in mijn vel zit. Toch ben ik van mening dat onze grote kracht onstaat vanuit de hechtheid van het team. We hebben dit seizoen hele diepe dalen meegemaakt en wij hebben elkaar op een geweldige manier door deze moeilijke tijden gesleept.Ă‚