19 maart 200500:00

Door Joep Meijsen

Amsterdam wint vierde titel

Amsterdam is voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland. In eigen huis waren de Bulldogs met 6-3 te sterk voor Heerenveen. Tommie Hartogs en Mark Bultje wezen Amsterdam in een spannende wedstrijd de weg.

<?xml:namespace prefix = o />

Heerenveen had een deel van de wedstrijd het initiatief. Stond na de eerste periode zelfs met 1-2 voor in de Jaap Edenhal. Maar de wedstrijd had een gevoel van onvermijdelijkheid over zich. Het was wachten op de tempoversnelling van Amsterdam. Die kwam uiteindelijk in de slotfase. Polet zette Amsterdam op voorsprong, Mark Bultje zorgde voor de veiligheidsmarge en Tommie Hartogs veegde met een empty netgoal alle twijfels van tafel.


De Jaap Edenhal was goed gevuld, zoals ieder jaar bij potentiële kampioenswedstrijden van Amsterdam. De ploeg van Ron Berteling leek wel een tikkeltje nerveus door het enorme lawaai van de toeters en Heerenveen had in de beginfase het beste van het spel. De Friezen kregen de beste kansen, maar vonden Mark McArthur op hun pad.


Amsterdam leek de zenuwen van zich af te schudden, toen de ploeg met een prima goal op voorsprong kwam. Marcel Kars parkeerde zich met zijn enorme lichaam achter het doel, verzorgde een perfecte pass naar de inschaatsende Doug Stienstra, die met een one-timer Marcel Nijland het nakijken gaf.


Erik Landman wist echter nog niet van opgeven. De slungelachtige aanvaller van Heerenveen zorgde er bijna in zijn eentje voor dat de spanning in de wedstrijd bleef. Eerst pikte hij een afgevallen puck op, die keurig in de bovenhoek werd gedeponeerd, alvorens hij luttele minuten later een pass van Oleg Timchenko in het dak van het doel schoot. Ineens stond Heerenveen op voorprong en sloeg de twijfel toe bij de trouwe Amsterdam-fans.


Amsterdam heeft dit jaar een aantal bepalende spelers. Captain Tommie Hartogs is dominant op het ijs, Mark Bultje toont eindelijk ook in de Nederlandse competitie over welke enorme dosis talent hij beschikt, terwijl achterin Jason Smith en Trevor Sherban voor veel zekerheid zorgen. Het waren deze spelers die Amsterdam over het dode punt heenhielpen.


Met een mooie draaibeweging om het doel heen scoorde Tommie Hartogs vroeg in de tweede periode de gelijkmaker. Later in de periode zette Trevor Sherban de Amsterdammers weer op voorsprong. De boomlange verdediger was stiekem opgeschaatst vanaf de blauwe lijn en kon vrij voor het doel een hoek uitkiezen. Heerenveen bleef echter knokken voor de laatste kans. Matt Korthuis heeft soms maar een paar millimeter nodig. De Nederlands-Canadees schoof de puck in de draai in de verre hoek achter McArthur voor de 3-3.


Het leek daarmee nog spannend te worden, maar Polet, Bultje en Hartogs stelden in de derde doorgang orde op zaken. Het technisch surplus van Amsterdam gaf uiteindelijk ook in de derde wedstrijd de doorslag. Amsterdam speelde onder zijn kunnen, maar kon zoals zo vaak dit seizoen met een tempoversnelling de beslissing maken.



Captain Tommie Hartogs nam namens de meest dominante ploeg van deze eeuw de beker in ontvangst uit handen van bondsvoorzitter Jan de Greef. De festiviteiten in Amsterdam duurden tot in de kleine uurtjes, waarmee een einde kwam aan een nieuw Nederlands ijshockeyseizoen. Het wereldkampioenschap in Eindhoven wordt nog een plezierig toetje alvorens de andere teams volgend jaar kunnen proberen de suprematie van Amsterdam te breken.

Foto's: Marco Spelten