Flyers andjelic profiel 0708

27 augustus 200900:00

Door Joep Meijsen

Andjelic aan de slag bij Toronto

Alexander Andjelic gaat één week per maand aan het werk als skills-coach in de organisatie van de Toronto Maple Leafs. Hij gaat deze rol combineren met zijn functie als hoofd van de jeugdopleiding bij Tilburg Trappers.

Dat zegt Andjelic tegen IJshockey.com. ‘Ik ga individueel met spelers werken als ik daar ben en ik geef ze huiswerk mee voor de rest van de periode. Ik werk daar met profijshockeyers die snel doorhebben of iemand ze beter kan maken. De Leafs hebben bovendien een fantastische nieuwe trainingsaccommodatie, waar ik zo veel ijstijd kan krijgen als ik nodig heb. Ik reken er dan ook op dat de spelers snel progressie maken. Ik ga in oktober voor het eerst weer', aldus Andjelic.

De voormalige hoofdcoach van onder meer Nijmegen, Heerenveen en Amsterdam is via een oude bekende in contact gekomen met de NHL-organisatie. Dallas Eakins is de hoofdcoach van de Toronto Marlies, het farmteam van de Leafs. ‘Dallas is ooit nog mee op trainingskamp geweest met Nijmegen Flame Guards. Met hem heb ik op dezelfde manier technisch gewerkt als wat ik nu ga doen. Hij heeft er de NHL mee gehaald, alleen wist ik in die tijd maar 10 procent van wat ik nu weet', aldus Andjelic.

Voor Andjelic is zijn aanstelling in Toronto een nieuwe uitdaging in een imposante loopbaan. Na zijn successen in Nederland was hij internationaal actief op het hoogste niveau in onder meer Duitsland en Zwitserland. Ook werkte hij bij de Seattle Thunderbirds in de Western Hockey League. Hij is al jaren actief bij de ijshockeykampen van de enkele jaren geleden overleden NHL-coach Roger Neilson, werkt veel individueel met spelers en heeft in de zomer zijn eigen Alex Andjelic Academy in Den Bosch.

Mitch Bruijsten en Mike Dalhuisen zijn twee van de spelers waarmee Andjelic de laatste jaren veel gewerkt heeft. Dat geldt ook voor Matt Duchesne, die tijdens de NHL-draft van dit jaar door Colorado als nummer drie overall werd gekozen. Twee weken geleden was hij als skills-coach actief bij een gezamenlijk trainingskamp van Adler Mannheim van Doug Mason en Toronto, waarbij ook Eakins en de spelers Christian Hanson en Darryl Boyce betrokken waren.

Andjelic heeft zijn nieuwe rol afgestemd met Tilburg Trappers, waar hij sinds vorig jaar het hoofd van de jeugdopleiding is. ‘Ik kan het goed vinden met Theo van Gerwen en we hebben goede afspraken gemaakt. We gaan de jeugdopleiding bij Tilburg naar een nog hoger niveau tillen. Met het Centrum voor Topsport en Opleiding in Eindhoven hebben we een compromis gesloten over de Tilburgse jongens, maar ze zullen moeite hebben ze volgend jaar te houden als je ziet wat wij gaan doen. Gezonde concurrentie.'

Het ziet er volgens Andjelic dan ook erg goed uit in Tilburg. ‘We hebben voor de U17 twee complete teams met drie lijnen. We hebben ook nog 23 spelers voor het selectieteam. Vanaf maandag gaat de nieuwe coach Mark Pederson kijken welke spelers hij bij zijn selectie kan gebruiken. Pederson gaat zich veel actiever bezighouden met de jeugd dan Larry Suarez deed. Ik ga bij de trainingen ook veel gebruik maken van Daryl Bat en de nieuwe goalie Fukufuji. Het is de bedoeling met de jeugd hetzelfde systeem te gaan spelen als het eerste. Ik heb in Tilburg veel materiaal om mee te werken en nu twee ijsbanen om te gebruiken. Het wordt heel interessant.'