7 maart 200900:00

Door Joep Meijsen

Aucoin leidt Devils naar Game 5

De serie tussen Nijmegen en Tilburg gaat tot het gaatje. Phil Aucoin had twee goals voor Devils in de 3-2 zege in eigen huis, waardoor de vijfde wedstrijd in Stappegoor komende zondag de beslissing moet brengen. Matt Smith had assists op de beide Trappers-goals.

Doelpuntrijke spektakels zijn de halve finalewedstrijden tussen Nijmegen en Tilburg voorlopig niet. Spannend zijn ze wel. In de vierde wedstrijd kwam Trappers in de slotminuut nog terug tot 3-2 en had daarmee nog bijna veertig seconden om de gelijkmaker binnen te prikken. Die goal viel echter niet, waardoor de serie naar het maximale aantal wedstrijden gaat. Een nieuwe finale.

Het had echter niet spannend hoeven worden. Net als afgelopen woensdag kreeg Devils volop mogelijkheden op de powerplay. Vooral in de tweede periode speelde de ploeg ruim twaalf minuten met een man meer, zonder tot scoren te komen. Coach Frank Gentges: ‘De goalie van Tilburg speelt fenomenaal. Die hield er een paar uitstekende kansen uit. De penaltykill van Trappers is bovendien goed verzorgd. Daarnaast wordt ijshockey natuurlijk ook niet veel beter met zo veel wedstrijden in korte tijd.'

Zijn collega Larry Suarez had veel moeite met de vele straffen die in de wedstrijd werden gefloten. ‘We hebben er niet door verloren, maar er werd weer veel te veel gefloten vandaag. Dat zorgt ervoor dat er helemaal geen flow komt in de wedstrijden en dat zorgt ervoor dat het een serie is met weinig doelpunten. We weten nu in ieder geval wat ons te doen staat zondag; winnen.'

Met zo veel powerplaytijd was het ironisch dat de eerste Nijmeegse goal shorthanded werd gescoord. Met Jesse Baraniuk, na al het gehannes van vandaag toch in de opstelling, op de strafbank onderbraken Adam Gebara en Phil Aucoin de Tilburgse opbouw. Aucoin ging er met de puck vandoor en rondde met een handige manoeuvre af voor wat tot vroeg in de derde periode de enige treffer van de avond bleef.

De tweede periode viel vooral op door de machteloze powerplay van Nijmegen. De langste straf was er voor ex-Nijmegen-captain Bob Teunissen, die bij een check from behind de neus van Adam Gebara brak en een game misconduct ontving. Trappers kwam aan het eind van de periode shorthanded nog heel dicht bij de gelijkmaker toen Taggart Desmet een open kans in de schoot geworpen kreeg. Op de een of andere manier ging de inzet via de handschoen van Boris Ackers naast.

De periode als geheel was echter voor Devils. De gouden sportwet, die altijd uitkomt, trad echter ook in deze wedstrijd in werking. Als je zelf de kansen niet benut, doet de tegenstander dat. Dat gebeurde in dit geval vroeg in de derde periode. Daryl Bat maakte één van zijn bekende acties, schoot en stak zijn handen de lucht in. Dat vormde de inleiding voor langdurig overleg, waarbij het de vraag was of de puck de lijn had gepasseerd en of het doel nog niet van zijn plaats was toen er werd gejuicht.

De referee leek de treffer in eerste instantie af te keuren, maar kwam na enig oponthoud en overleg met zijn drie collega's en de massa spelers om hun heen tot een andere conclusie. De goal werd alsnog geteld. De beelden van SBS zullen zondagochtend uitsluitsel geven of deze beslissing terecht was. Het Nijmegenkamp was ervan overtuigd dat de treffer niet had mogen tellen, de Tilburgers hielden er een tegenovergestelde visie op na.

Daarmee leek het momentum in de wedstrijd naar Trappers te schuiven. Een straf tegen Matt Smith niet veel later wegens roughing gooide echter roet in het eten. In het met 1450 toeschouwers goedgevulde Triavium profiteerde Nijmegen nu ineens wel. Het schot van de blauwe lijn was van Jesse Baraniuk en de deflectie in de bovenhoek van TJ Sakaluk. Zijn 41e treffer van het seizoen.

Nijmegen dus weer op voorsprong, maar heel zeker was die nog niet. Een moment voor Boris Ackers om met enkele uitstekende saves te laten zien dat hij bij de beste goalies in de Nederlandse liga hoort. Wie anders dan Phil Aucoin zorgde uiteindelijk voor de winnende goal. De wendbare stickvirtuoos uit Chelmsford in de Verenigde Staten is in de afgelopen weken uitgegroeid tot een dominante aanvaller en mocht twee minuten voor tijd alleen doorschaatsen op Billy Thompson en de afronding was weer vlekkeloos.

Een schot door de benen van Ackers van Lance Monych, zijn 47e van het jaar, bracht Trappers nog tot op één goal, maar Devils overleefde de slotseconden. Zondag wachten nog minimaal zestig minuten, dan is bekend wie het tegen Den Haag mag opnemen in de finale.

Devils aucoin scoor 1 0 060309
Devils gebara brokennose 0809
Devils aucoin scoor 3 1 060309