NHL DEL augsburg logo

1 november 200600:00

Augsburg zorgt voor stunt

De grootste verrassing van de achttiende speeldag komt op naam van Augsburg. De hekkensluiter won met 3-4 van koploper Mannheim. Dankzij deze zege klimt Augsburg naar de dertiende plek en staat Duisburg momenteel laatste in de DEL.

De grote man aan de kant van Augsburg was de goalie Rolf Wanhainen. De 34-jarige Zweed wist de nipte voorsprong van zijn ploeg met enkele prachtige saves succesvol te verdedigen. De Panthers stonden al na zes minuten met 0-2 voor in een goedgevulde SAP-Arena. De Canadezen Shane Joseph en Travis Brigley waren de doelpuntenmakers voor de ploeg uit Beieren.

De sensatie was compleet toen Augsburg in de tweede periode al binnen een minuut de derde treffer produceerde. Het was wederom Joseph die goalie Robert Muller wist te verslaan. Deze goal betekende echter wel een signaal voor Mannheim om wakker te worden. De ploeg van coach Greg Poss begon nog meer druk uit te oefenen op het doel van Wanhainen en dat leverde al snel succes op.

Binnen een tijdsbestek van vijf minuten had de thuisploeg de achterstand al verkleind tot 2-3 dankzij powerplaygoals van Eddy Lewandowski en Sven Butenschön. Laat in de derde periode schoot Jeff Shantz zijn ploeg zelfs op gelijke hoogte met Augsburg. Mannheim vergat echter door te drukken en ging prompt wat defensiever spelen. Augsburg profiteerde optimaal want Jay Henderson scoorde twee minuten voor het einde van de tweede periode de game-winning goal.

In de derde periode stond Augsburg lang onder hevige druk maar Rolf Wanhainen bleek simpelweg niet de passeren in deze fase van de wedstrijd. De zege was broodnodig voor trainer Paulin Bordeleau want een crisis dreigde in Beieren. Zeker nadat Augsburg op zondag nog op knullige wijze in de tweede periode een 2-0 voorsprong verspeelde tegen Iserlohn.

Hamburg blijft tobben

In Hamburg is de crisis nog niet geheel overwonnen. Thuis werd dinsdagavond met 2-5 verloren van Ingolstadt. Hamburg begon wel voortvarend want na twintig seconden opende Christoph Brandner de score voor de thuisploeg. Lang kon Hamburg niet genieten van deze voorsprong want Ingolstadt wist al snel tweemaal te scoren via Jeff Tory en goaltjesdief Doug Ast.

Ingolstadt nam verder afstand van Hamburg in de tweede periode. Björn Barta en Yannic Seidenberg zorgden voor een ruime 1-4 voorsprong. In de laatste periode drong Hamburg nog wel aan maar vooral een falende powerplay zorgde ervoor dat de Freezers slechts eenmaal wisten te scoren via Schnitzer.

John Tripp gooide de wedstrijd in de 56e minuut op slot door de 2-5 te scoren. De Canadees met een Duits paspoort bekroonde daarmee zijn goede vorm van de laatste weken. Tripp werd deze week ook opgeroepen voor het nationale team van Duitsland. Bondscoach Uwe Krupp maakte afgelopen week zijn selectie bekend voor de Deutschland-Cup, die volgende week in Hannover plaatsvindt.

Overige wedstrijden

Krefeld won de derby tegen Duisburg. De gasten legde de basis voor de overwinning in de eerste periode. Na twintig minuten stonden de Pinguine al met 0-3 voor dankzij onder andere twee goals van Herberts Vasiljevs. Uiteindelijk won Krefeld met 2-4 tot grote tevredenheid van trainer Jiri Ehrenberger: ‘Met deze zege hebben we revanche genomen voor de nederlaag die we hier leden aan het begin van het seizoen. Het spel was nog niet perfect maar ik denk dat het voor de toeschouwers in ieder geval een mooie wedstrijd was.’

Köln won voor de derde maal op rij. De Haie wonnen thuis met 4-2 van Straubing. Aanvaller Sean Tallaire scoorde een hattrick voor de ploeg van Doug Mason. Door de zege stijgt Köln verder op de ranglijst, en hijgen ze nu in de nek van aartsrivaal Düsseldorf dat op de derde plaats staat.

Düsseldorf won zelf de lastige uitwedstrijd in Hannover. De Metro Stars wonnen na overtime met 1-2 van de Scorpions. Hannover moest het vanaf het begin van de tweede periode doen zonder de ervaren verdediger Brad Schlegel. De 38-jarige Canadees maakte een forse overtreding op Thomas Jörg en kreeg daarvoor een game misconduct.

Düsseldorf kwam vlak daarna op voorsprong dankzij Darren van Impe. De 33-jarige verdediger schoot raak met een hard schot vanaf de blauwe lijn. Hannover wist nog voor het einde van de tweede periode gelijk te maken via Derek Bekar. Lang leek de wedstrijd daarna af te stevenen op penalty shots, totdat Darren van Impe met wederom een schot vanaf de blauwe lijn goalie Alexander Jung voor de tweede keer passeerde.

Penalty shots waren wel nodig voor de laatste twee wedstrijden van de 18e speeldag. Zowel Nürnberg als Iserlohn wonnen thuis pas na het nemen van de gevreesde penalty shots. Nürnberg versloeg Frankfurt en Iserlohn won van Berlijn. Greg Leeb scoorde het beslissende penalty shot voor de Ice Tigers terwijl Mark Greig de gevierde man werd in Iserlohn.