11 april 200600:00

Door [email protected]

Avery zorgt voor onrust

Weet u het nog? In het seizoen 2004-05 zou Sean Avery tijdens de lockout bij Eaters Geleen gaan spelen. Het feest ging echter op het laatste moment niet door. Een komst van Avery had niet alleen op het ijs voor de nodige commotie kunnen zorgen. De Canadees bijt dit jaar ook naast het ijs flink van zich af.

Het meest recente incident speelde zich afgelopen vrijdag af in de kleedkamer van de LA Kings, de huidige club van Avery. Hij had in aanwezigheid van de pers een aanvaring met Anaheim commentator Brian Hayward, zelf een voormalig NHL-goalie. De onderlinge irritatie was ontstaan nadat Hayward tijdens een vorige wedstrijd Avery beschuldigd had van het bewust vermijden van een confrontatie met Mighty Ducks Todd Fedoruk.

'Je bent een schandelijke vertoning', riep Avery volgens de LA Times in de overvolle kleedkamer. Hayward reageerde snel. 'Als je een schandelijke vertoning wilt zien moet je in de spiegel kijken, Sean.' Assistent coach Ray Bennet zou Avery daarna hebben moeten tegenhouden.

'Jij bent de reden dat de NHL nog geen landelijke TV-deal heeft', vervolgde Avery zijn tirade. 'Je bent een slechte commentator en je was een slechte speler.' Ook nu had Hayward zijn antwoord klaar. 'Hoe kun jij dat nou weten? Toen ik speelde zat jij voor het derde jaar in groep acht.'

Avery heeft zich al het hele seizoen aardig in de schijnwerper weten te houden. Tijdens de pre-season haalde hij uit naar Frans-Canadezen. Hij zei dat Dennis Gauthier 'een typisch voorbeeld van een Fransoos die met een vizier stoer doet, maar dat niet is' was.

Enkele maanden later werd hij door Georges Laraque van de Edmonton Oilers beschuldigd van rascistische uitspraken.

Avery was ook de eerste speler ooit die beboet werd voor 'diving'. Hij haalde fel uit naar de NHL vanwege zijn straf. 'Hoe kan iemand die op een kantoortje in New York zit nou bepalen of ik me liet vallen of niet? En ik krijg niet eens te horen om welke wedstrijd het ging, laat staan om welke situatie.'

Positief nieuws
Er is ook positief nieuws te melden uit de NHL. Zo tegen het einde van het seizoen gaan er weer wat records gebroken worden. We noemen twee interessante zaken.

Jaromir Jagr kan de tweede speler in de geschiedenis worden die de Art Ross Trophy met een tussenpose van vijf jaar opnieuw wint. Alleen de legendarische Bobby Orr flikte hetzelfde kunstje in 1970 en 1975. Jagr won zijn laatste Art Ross Trophy in 2001.

De Tsjech speelde dit seizoen eindelijk weer dominant. Hij scoorde dit seizoen 53 goals en 56 assists voor een totaal van 119 punten. Hij heeft een aardige kans om als tweede beste scorer ooit te eindigen. Alleen Mario Lemieux is feitelijk niet meer te achterhalen. Die won in 1996 de Art Ross Trophy met 69 doelpunten en 52 assists.

Alexander Ovechkin heeft zijn honderdste punt binnengesleept. Maandagavond scoorde hij in overtime tegen Boston zijn 49e doelpunt en 100e punt van het seizoen. In de afgelopen vijf wedstrijden had hij niet gescoord.

Als Ovechkin in de resterende vier wedstrijden nog Ă©Ă©n doelpunt scoort, dan is hij na Teemu Selanne pas de tweede NHL rookie ooit die 50 goals en 100 punten in Ă©Ă©n seizoen scoort.