18 juli 200800:00

Door [email protected]

Baraniuk/Idzenga bij Devils

Verdediger Jesse Baraniuk is de nieuwste aanwinst van Nijmegen. De ervaren Canadese verdediger kwam afgelopen seizoen uit in de Central Hockey League. Ook goalie Sjoerd Idzenga (foto) tekende een contract bij de Devils.

De 25-jarige Baraniuk is een produkt van de United States Hockey League, het beste jeugdniveau in de VS. In drie seizoenen verzamelde hij bij Thunder Bay en Green Bay 18 goals, 38 assists en maar liefst 513 strafminuten. Bij Thunder Bay was hij in 1999-00 ploeggenoot van ex-Tilburg forward Dave Bonk.

Baraniuk stapte daarna over naar Northern Michigan University, dat uitkomt in de hoogste NCAA-divisie. Ook daar speelde hij twee seizoenen met Bonk. Na twee seizoenen bij een niet-competitief universiteitsteam belandde Baraniuk bij Huntsville in de Southern Professional Hockey League.

Tijdens het seizoen 2006-07 maakte hij de enorme overstap van SPHL naar ECHL. Bij de Pensacola Ice Pilots speelde hij dat seizoen nog 51 wedstrijden, waarin hij drie goals, 18 assists en 56 strafminuten noteerde. Den Haag forward John Hecimovic was dat seizoen topscoorder van die ploeg.

Afgelopen seizoen kwam hij bij Tulso tot vier assists en 47 strafminuten in 34 wedstrijden.

Baraniuk - 1,78m lang en 86kg zwaar - wordt gezien als een snelle, solide verdediger. Nijmegen wordt zijn eerste Europese avontuur.

Sjoerd Idzenga is in Nijmegen aangetrokken om Casper Swart te ondersteunen. De pas 20-jarige Fries speelde zijn hele leven in Heerenveen en verdedigde Nederland een aantal maal tijdens jeugdtoernooien. Hij zal in Nijmegen waarschijnlijk tweede goalie worden achter Swart. Eerder werd ook al William den Ridder aan de selectie toegevoegd.

In de verdediging kan Nijmegen nu naast Baraniuk beschikken over Jeff Smith, Mike Barrett, Lorenz Schneider, Jacky Schoonderwoerd, Rick Wijnen en Dave Stappershoef. Voorin staan de drie McCarthy broers, Akim Ramoul, Marco Postma, Jason Baglic, Timothy Gerritsen, Remo Speyers en Dave van Mol.