16 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Bekerfinale in 10 vragen

De bekerfinale is ieder jaar één van de hoogtepunten van het Nederlandse ijshockeyseizoen. Volgens sommigen zelfs de mooiste dag van allemaal. IJshockey.com is zoals altijd ter plekke voor de wedstrijd zelf, maar geeft vooraf antwoord op tien belangwekkende vragen rond de wedstrijd tussen Amsterdam en Geleen.

1. Hoe doen beide teams het tot nu toe tegen elkaar dit seizoen?
Gelijker kon niet. Amsterdam en Geleen kwamen elkaar tot nu toe vier keer tegen en beide teams wonnen twee keer. De laatste ontmoeting was afgelopen zondag in Geleen en Amsterdam was met 6-8 de sterkste in een spectaculaire pot ijshockey. Beide teams wonnen ieder een thuis en een uitwedstrijd. Voor de bijgelovige supporters, tot nu toe wonnen de teams om de beurt een wedstrijd, wat zou betekenen dat Geleen ‘aan de beurt' is.

2. Die regel met die vijf wedstrijden. Welke spelers hebben te weinig wedstrijden gespeeld in de bekercompetitie om de finale te mogen spelen?
Bij Geleen zijn Henrik Ivarsson en Haiko Hirsch er in ieder geval niet bij. Ook een paar jeugdspelers heeft te weinig wedstrijden gespeeld, maar die waren waarschijnlijk toch niet op het ijs gekomen. Amsterdam doet het zonder Christoffer Drugge, Borek Vagner en de tussentijds vertrokken Kaj Kallarsson. Laatstgenoemde was wel speelgerechtigd. De ijshockeywereld gonst van de geruchten dat Amsterdam op het laatste moment nog een vervanger invliegt. Die mag eventueel gewoon spelen. Net als Frank Novello, die dispensatie ontving van de bond.

3. Geleen heeft Frank Novello speelgerechtigd gekregen. Krijgt hij de start?
Coach Dave Hyrsky zei zaterdag tijdens de persconferentie dat hij de knoop heeft doorgehakt over de vraag of Casper Swart of Frank Novello op doel staat in Eindhoven. Hij wil hier echter pas woensdagavond uitsluitsel over geven. Waarschijnlijk is het echter Novello. De moeite die Geleen heeft gedaan om Novello speelgerechtigd te krijgen en het feit dat Swart zaterdag op doel stond tijdens de generale repetitie en acht goals moest incasseren, is een aanwijzing dat Novello inderdaad de eerste keus is. Bij Amsterdam heeft Ron Berteling het een stuk makkelijker, Joe Pelletier krijgt de start.

4. Welke spelers kunnen het verschil maken tijdens deze finale?
Amsterdam telt een aantal sleutelspelers. Leo van den Thillart is misschien wel de belangrijkste. De verdediger heeft in zijn leven waarschijnlijk nog nooit zoveel ijstijd gehad als dit seizoen. Hij draagt de defensie van Amsterdam op zijn schouders, dus als hij een zwakke dag heeft, zijn er kansen voor Geleen. Met Paul Vincent heeft Amsterdam een raspaardje in huis, die dit seizoen niet in alle wedstrijden laat zien wat hij kan, maar op het beslissende moment de geniale actie in huis kan hebben om de wedstrijd te beslissen. Jamie Schaafsma verkeerd in bloedvorm, terwijl Matt Korthuis een speler is die als de spanning oploopt iets extra's kan.

Brian McGarry is met afstand de productiefste speler in Geleen. Hij pakt twee punten per wedstrijd mee en won niet voor niets de prijs voor de beste speler in december. Ook tegen Amsterdam heeft hij al bewezen het net te kunnen vinden. Lamonte Polet brengt veel ervaring mee op het ijs, terwijl Andrew Dickson en Brad McDonald waarschijnlijk heel veel ijstijd krijgen van coach Dave Hyrsky, zeker gezien het feit dat Ivarsson er niet bij is tijdens de finale. Doelman Novello is een andere speler. De kleine keeper zal als een Canadese Piet Hein grootste daden moeten verrichten.

5. Hoe doen beide teams het historisch in de bekerfinale?
De buschauffeur van Amsterdam kan waarschijnlijk met een blinddoek op naar Eindhoven rijden, de hoofdstedelijke formatie is de laatste jaren een vaste gast in de bekerfinale. In 2000 werd de nog altijd voortdurende succesreeks ingezet met winst in de bekerfinale. In de jaren daarna werd de beker nog drie keer gewonnen, terwijl vorig jaar in de finale werd verloren van Tilburg. In totaal won Amsterdam de beker zes keer.

Geleen stond vijf keer in de finale om de nationale beker, maar won er pas eentje. Dat gebeurde in 1992/93 toen het toenmalige Meetpoint Eaters in de finale met 4-2 wonnen van Rotterdam. Eaters telde toen legendarische namen als Mike Pellegrims, Rick Boh, Joe Charboneau en Jamie Vanderhorst. Het is de enige hoofdprijs in de geschiedenis van het ijshockey in Geleen.

6. Wat is er bijzonder aan het feit dat Tommie Hartogs en Leo van den Thillart meedoen in deze finale?
Zij maakten deel uit van die winnende ploeg uit 1993, alweer veertien jaar geleden intussen. Leuk feit is dat de huidige Amsterdam-coach Ron Berteling toen voor Rotterdam speelden. Hij scoorde zelfs een treffer in de wedstrijd. Van de Geleense ploeg van toen zijn nog verschillende andere spelers actief. Mike Pellegrims speelt bij Kassel, terwijl Koen Hermans nog in de hoogste Belgische liga speelt.

7. Wie is de favoriet in de finale?
Da's moeilijk te zeggen. Beide teams zijn tot nu toe dit seizoen behoorlijk aan elkaar gewaagd. Amsterdam beschikt over een aantal spelers die het allemaal al een keertje hebben meegemaakt en wordt versterkt door de terugkomst van Tommie Hartogs. Geleen rekende in de halve finale redelijk makkelijk af met Nijmegen en is de laatste weken ook behoorlijk in vorm. Amsterdam heeft dit seizoen echter al bewezen een winnaar te zijn door de Challenge Cup te winnen, dus uiteindelijk ligt het voordeel in Amsterdam. Vooral omdat die ploeg de afgelopen weken nog versterkt is.

8. Ik heb nog geen kaarten. Kan ik in Eindhoven bij de kassa nog een kaartje kopen?
Volgens de Nederlandse ijshockeybond waren er op dinsdagmiddag nog op zijn hoogst twintig kaarten verkrijgbaar en naar verwachting zijn ook die allemaal van de hand gegaan. Ook de extra kaarten door het bijplaatsen van een tribune zijn uitverkocht. Scalpers zijn nog niet aangetroffen in Eindhoven.

9. Hoe kan ik de wedstrijd wel live volgen dan?
IJshockey.com verzorgt een live-stream met commentaar van Tonnie Minten en Alexander Jacobs. Kijk voor de wedstrijd op de site voor de exacte link. Daarnaast zijn er korte verslagen van de wedstrijd in de pauze's. Na de finale vanzelfsprekend een uitgebreid wedstrijdverslag, reacties van betrokkenen en fotoreportages.

10. Wanneer wordt de samenvatting van Studio Sport uitgezonden?
De redactie van Studio Sport vond het niet de moeite waard om vragen van IJshockey.com hierover te beantwoorden, maar fans kunnen hun videorecorder het beste zetten voor het sportjournaal dat om 22.35 uur begint. Volgens de website van Studio Sport is de bekerfinale ijshockey één van de drie onderwerpen. Mogelijk wordt de wedstrijd ook uitgezonden bij het sportjournaal donderdagmiddag om 13.10 uur. Als alternatief is er ook de Limburgse zender L1, die vanaf 22.00 uur beelden uitzendt van de finale. L1 is via digitale televisie te ontvangen.