27 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Bekerstrijd naar kookpunt

De spanning om kwalificatie voor de halve finales van de bekerstrijd loopt naar het kookpunt. Amsterdam, Geleen en Nijmegen gaan de komende dagen uitmaken welke twee ploegen met Tilburg en Heerenveen om de nationale beker gaan strijden.

Dat is de uitkomst van het afgelopen speelweekeinde. Eaters Geleen leed een dubbele nederlaag tegen Heerenveen, Amsterdam ging in Tilburg onderuit, terwijl Nijmegen in eigen huis wel van Den Haag wist te winnen. Hierdoor staan Geleen en Nijmegen nog maar Ă©Ă©n puntje van elkaar af, terwijl ook Amsterdam daar nog in de buurt kan komen.

Nijmegen had in eigen huis weinig moeite met Den Haag. Bob Teunissen opende al vroeg in de wedstrijd de score. Daarna scoorde TJ Caig zijn 23e en 24e treffer van de competitie, terwijl ook Erik Landman twee keer tot scoren kwam. De tegentreffer voor Den Haag kwam op naam van nieuweling Pavel Shtefan, die op vakkundige wijze een penaltyshot converteerde.

Eaters Geleen verloor zaterdagavond in Heerenveen met 6-3 en wist de Friezen ook in eigen huis niet de baas te blijven. Twee spelers die vorig jaar nog bij Geleen onder contract stonden, Brad Smulders en Stanislav Vernikov, kwamen tot scoren namens Flyers. Ook Anton Botuchnov en Matt Korthuis wisten het net te vinden. Heerenveen doorbrak in de derde periode een 1-1 gelijkspel met drie onbeantwoorde treffers. Geleen scoorde wel de eerste treffer van de ontmoeting, via Willem Kneepkens in de eerste periode.

De wedstrijd van vrijdag tussen Tilburg en Amsterdam ging vanwege het noodweer niet door. Zondag kwam Trappers als winnaar uit de strijd. Makkelijk ging dat niet. Door twee goals van Lamonte Polet stond Amsterdam na de eerste periode om een 0-2 voorsprong. Dit werd door Tilburg echter in de tweede doorgang tenietgedaan. Doug Stienstra scoorde een bijna zuivere hattrick. Alleen de treffer van Dave Ianazzo doorbrak de serie van drie doelpunten van de Nederlandse-Canadees.

In theorie kan Trappers de halve finales van de beker nog missen, maar met nog verschillende wedstrijden in de hand, staat Trappers er beter voor dan de meeste concurrenten. Door de dubbele zege dit weekeinde heeft Heerenveen zich definitief geplaatst voor de halve finales.