Kemphanen ijsbaan fisheye 1112

19 mei 201510:50

Door Joep Meijsen

Belangrijke dag voor ijshockey Eindhoven

De gemeente Eindhoven houdt vanavond de langverwachte inspraakavond rond de geplande sluiting van de ijbaan omdat die niet in de nieuwe sportvisie past. Vooraf houden gebruikers van de ijsbaan een protestactie.

In de nieuwe sportvisie hebben SP-wethouder Bianca van Kaathoven en haar ambtelijke staf een aantal kernsporten benoemd waarin geĂŻnvesteerd kan worden. Schaatsen, ijshockey en andere activiteiten op de ijsbaan vallen hier niet onder. Daarnaast is de ijsbaan volgens de gemeente verlieslatend, steeds minder populair en aan de vooravond staat van grote investeringen.

Juist die laatste feiten worden vanuit de ijssportwereld fel bestreden. Nadere beschouwing laat geen spaan heel van de cijfers waarop het besluit gebaseerd is. De gemeente Eindhoven zou min of meer aan creatief boekhouden doen om voorkeursaccommodaties er goed uit te laten komen en de ijsbaan juist slecht. Bovendien zouden heel verkeerde getallen zijn gebruikt. Bij een eerder overleg tussen belanghebbenden en de wethouder weigerde de laatste op de getallen in te gaan en liet slechts weten 'begrip te hebben voor de emotie'.

Een online petitie onder de naam 'Red het IJssportcentrum Eindhoven' heeft inmiddels de steun van ruim 7500 ondertekenaars. Vanavond zullen een aantal sprekers tijdens de Inspraakavond proberen de Eindhovense politiek ervan te overtuigen dat de sluiting van de ijsbaan een onzalig plan is. Onder meer de Nederlandse IJshockeybond, zelf gevestigd op de ijsbaan, maakt gebruik van de mogelijkheid om hun visie op tafel te leggen.

Volgens Eindhovens Dagblad hebben 'velen' zich aangemeld als spreker voor de inspraakavond. Vanaf 19.00 uur zullen sympathisanten op het Stadhuisplein in Eindhoven protesteren. De gratis toegankelijke inspraakavond begint om 20.15 uur. De ijsbaan zou volgens de huidige plannen van de gemeente op 1 juli 2016 definitief de deuren sluiten. Eindhoven Kemphanen is volgens de huidige plannen komend seizoen actief in de vernieuwde Eredivisie.