BEL sven van buren

7 april 200900:00

Door Remco

Belgen beginnen WK met winst

België is het WK in Bulgarije uitstekend begonnen. Onze Zuiderburen versloegen het gastland op de eerste speeldag met 6-3. Niki de Herdt was topscorer aan Belgische zijde met twee treffers.

België speelt al jaren in Division II. In 2004 degradeerden de Belgen in Oslo dankzij onder meer een 11-2 nederlaag tegen Nederland. Bondscoach Gil Paelinck zal in Sofia moeten proberen om promotie naar Division I af te dwingen. Eenvoudig zal het zeker niet worden aangezien de Belgen ingedeeld zijn bij de sterke Koreanen die vorig jaar nog Nederland op de rand van degradatie lieten zweven.

De selectie van België bestaat bijna geheel uit spelers die in de Belgische competitie spelen. Alleen het jeugdige talent Mitch Morgan speelt voor de Moncton Wildcats in Canada. Andere bekende namen uit de selectie zijn de halve Nederlander Sven van Buren en de voormalige spelers van Geleen Bjorn Steijlen, Joris Peusens en Brian Kolodziejczyk. Steijlen en Peusens spelen voor Leuven en de talentvolle Kolodziejczyk komt uit voor de Bulldogs uit Luik.

Gisteravond mocht België openen tegen Bulgarije en ondanks het thuisvoordeel wist België met 6-3 de eerste overwinning te noteren. De Belgen namen in de eerste periode via Niki de Herdt en Vincent Camelbeeck een 2-0 voorsprong. De Bulgaren wisten terug te komen tot 2-2 dankzij twee powerplaygoals. Maar de Belgen gingen toch de eerste pauze in met een 3-2 voorsprong dankzij een treffer van Bjorn Nuyts die ook werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

De 28-jarige Nuyts haalde vorige week met zijn Herentals nog voor het eerst in jaren de Belgische titel binnen. Herentals rekende in een bloedstollende finaleserie na zeven wedstrijden af met Turnhout. Eerder dit seizoen verloor Herentals nog de bekerfinale tegen hetzelfde Turnhout.

Halverwege de tweede periode kwamen de Bulgaren shorthanded weer op gelijke hoogte maar in het restant van de periode nam België een beslissende voorsprong. De Bulgaren zaten veelvoudig op de strafbank en dat brak de thuisploeg ook op. Via treffers van wederom Niki de Herdt en powerplaygoals van Kristof van Looy en Sven van Buren kwam de eindstand van 6-3 op het scorebord. In de slotperiode kwamen beide teams niet meer tot scoren.

Overigens is Nederland ook nog vertegenwoordigd op het toernooi. Scheidsrechter Jean-Paul de Brabander is actief op dit toernooi en mocht gisteren de openingswedstrijd tussen Spanje en Korea. De Koreanen wonnen dat duel met 4-6 en de Brabander deelde in totaal 40 strafminuten uit. Op de tweede speeldag won de Aziatische titelkandidaat met 8-2 van Mexico dat eerder nog met 4-2 won van Zuid-Afrika.

Vandaag is Spanje de tweede tegenstander voor de Belgen. Deze wedstrijd begint om 15.30 uur.