WK Jaca Belgie I Jsland 1

9 april 201616:03

Door Joep Meijsen

Belgen openen met winst na PS

België werkte zaterdagmiddag twee keer een achterstand weg en wist uiteindelijk na penaltyshots de winst te pakken tegen IJsland. Yoren De Smet scoorde het winnende penaltyshot.

kregen de Belgen wellicht iets meer dan waar zijn gezien het spelbeeld gedurende zestig minuten recht op hadden, al had de ploeg ook op een aantal momenten duidelijk een overwicht. In de openingsfase en de slotperiode was IJsland echter heer en meester op het ijs. De Belgen profiteerden echter van uitstekend keeperswerk van Mike Janssen, die in de derde periode verschillende IJslandse goals voorkwam, en scherpte voor het doel.

Wellicht had het helemaal niet tot overtime en penaltyshots hoeven komen. België koesterde in de slotperiode een voorsprong van 4-3. Met de doelman al van het ijs claimde Sigurdarson 23 seconden voor tijd de goal en referee Rasmus Toppel uit Denemarken wees de treffer toe, hoewel de meeste Belgen ervan overtuigd waren dat de puck de lijn niet had gepasseerd en de doelrechter zijn knop niet had ingedrukt. Videoreviews zijn er niet in het toernooi, dus de treffer bleef staan.

De beste fase van België was halverwege de wedstrijd. De combinaties liepen lekker en er werd een reeks kansen geschapen. Dit leidde echter in eerste instantie niet tot succes. Het tegenovergestelde gebeurde, IJsland scoorde vai Sigurdsson. Lang duurde het niet voordat de Belgen orde op zaken stelden. Eerst was het Jordan Paulus die voor de 3-3 zorgde, waarna Bryan Kolodziejczyk vanaf de zijkant raakschoot om België voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te zetten.

Eerder al moesten de Rode Duivels een achterstand van 0-2 uit de openingsfase goedmaken. Dit gebeurde via treffers van Yoren De Smet, die profiteerde van een mooie pass voorlangs van Ben van den Boogaert. Later reageerde Maxime Pellegrims rap op een rebound na een schot van de blauwe lijn, wa de wedstrijd weer in evenwicht was.

De serie penaltyshots was een groot succes voor doelman Mike Janssen, die alle pogingen van de IJslandse ploeg wist te keren. Voor België voegde De Smet een succesvol penaltyshot toe aan zijn doelpunt eerder in de wedstrijd. Da opent zijn ploeg het toernooi dus met een overwinning.

België vervolgt zondagmiddag het toernooi tegen Servië. Ook die wedstrijd begint om 13.00 uur.