6 april 200500:00

Door Joep Meijsen

België blijft op goede koers

België staat aan kop tijdens het Wereldkampioenschap Division II in Belgrado. Het team van bondscoach Bill Morgan is dankzij de 2-1 overwinning op Spanje nog de enige ploeg zonder puntverlies. De winnende treffer kwam vijf minuten voor tijd van de stick van Jeroen Kustermans.

Bjorn Steijlen van Geleen startte ook de tweede wedstrijd voor België, dat tijdens dit kampioenschap belangrijke spelers als Mike Pellegrims en Maxime Schuchewytsch moet missen, en maakte in totaal 31 saves. Zijn Spaanse tegenstrever Jose Luis Alonso kwam maar tot 16 saves, wat betekent dat de Spanjaarden veel vaker op doel hebben geschoten dan de Belgen.

Het was Rob Goris die de Belgen kort voor het einde van de eerste periode op voorsprong zette. De jeugdige Niki de Herdt verzorgde de assist. Dezelfde Goris staat nogmaals prominent op de scoresheet. De speler van Olympia Heist op den Berg kreeg een straf wegens checking to the head, gevolgd door een misconduct. Mede hierdoor liep België qua strafminuten ver voor op de Spanjaarden.

Dit incident vond luttele seconden na de gelijkmaker plaats, waarbij Jorge Calvo een assist van Diego Coscojuela en Ignacio Saleg converteerde. Een trits powerplays voor beide teams bracht geen oplossing voor de gelijke stand totdat Jeroen Kustermans de assist van Sami Lipsonen loepzuiver afrondde en de Belgen de volle punten bezorgden.

ServiĂ« en Montenegro, dat het kampioenschap begonnen was met een zeer overtuigende zege op Spanje, kreeg ruim klop van Israel (1-5). Die IsraeliĂ«rs waren het toernooi begonnen met een gelijkspel tegen Noord-Korea, dat op zijn beurt in de tweede speelronde met 3-2 verloor van IJsland. Laatstgenoemde ploeg was de eerste prooi voor België in dit toernooi.