20 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Bestuur NIJB krijgt vorm

Jack America en Joop Vullers zijn dinsdagavond officieel toegetreden tot het bestuur van de Nederlandse IJshockeybond. Het blijft wachten op een nieuwe voorzitter, terwijl ook de functie van penningmeester nog altijd niet is ingevuld.

Dat bleek tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse IJshockeybond. America was jarenlang betrokken bij het ijshockey in Geleen en fungeerde de afgelopen seizoenen als teammanager bij he Nederlands team. Joop Vullers bouwde halverwege de jaren negentig het ijshockey in Nijmegen opnieuw op na het faillissement uit het Flame Guards Nijmegen-tijdperk.

Met de benoemingen is de bestuurlijke crisis van de Nederlandse IJshockeybond nog niet voorbij. Deze ontstond in september nadat voorzitter Jan de Greef opstapte na een conflict met enkele clubs in de eredivisie over de strategie voor de toekomst. Waarnemend voorzitter Gerd Lindemann meldde tijdens de vergadering weer dat er een profielschets van de opvolger wordt opgesteld in samenwerking met de clubs.

Tot de aanstelling van een nieuwe voorzitter blijft de voormalige Heerenveen-voorzitter de leidende man binnen de ijshockeybond. De Greef was tevens waarnemend penningmeester van de bond. Wie die functie overneemt is nog onduidelijk. Een jaar eerder werd een kandidaat voor deze functie gepresenteerd, maar deze is samen met De Greef afgehaakt.

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe bestuur zal de nieuwe waarnemende penningmeester worden aangewezen. Voor deze persoon is er goed nieuws. Het boekjaar wordt afgesloten met een batig saldo van 61.000 euro. Hierdoor kan een schuld bij de internationale ijshockeyfederatie worden afgelost, waardoor de bond voor het eerst in jaren weer beschikt over een positief eigen vermogen. De winst onstond overigens door een uitbetaling van de IIHF, zoals die in Olympische jaren wordt gedaan.

Aan de horizon hangen echter wel weer donkere financiële wolken. De NIJB profiteert nu nog van een aantal subsidies die worden afgebouwd. Hierdoor ontstaat over twee jaar een gat van zo'n 79.000 euro dat door bezuinigingen of nieuwe inkomsten moet worden gecompenseerd.

Ed Euverman trad dinsdagavond af als bestuurslid. De oud-directeur van de ijsbaan in Eindhoven zat zes jaar in het bondsbestuur. Noud van Berkel werd herkozen als lid. Er waren onderscheidingen voor oud-bestuurslid Ton Leysen en voor Jan de Greef. Laatstgenoemde schitterde overigens door afwezigheid bij de vergadering.